Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ryby – zdroj jodu, ale i dalších chemických látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013605" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013605 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2021-6-2/ryby-zdroj-jodu-ale-i-dalsich-chemickych-latek-129043" target="_blank" >https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2021-6-2/ryby-zdroj-jodu-ale-i-dalsich-chemickych-latek-129043</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ryby – zdroj jodu, ale i dalších chemických látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ryby, rybí výrobky a mořští živočichové jsou důležitou součástí zdravé výživy, významným dietárním zdrojem jodu, ale také dalších látek, které pozitivně působí na lidský organismus. Na druhé straně jsou v nich obsaženy kontaminanty (především rtuť/methylrtuť), jejichž toxické vlastnosti ovlivňují bezpečnost potravin. Na základě výsledků monitorování dietární expozice a specializovaných studií Státního zdravotního ústavu – Centra zdraví, výživy a potravin i mezinárodních aktivit lze konstatovat, že z hlediska lidského zdraví je při konzumaci produktů rybolovu zřejmý přínos. Na zahrnutí těchto produktů do jídelníčku by měly dbát zejména ženy a děti. Obsah rtuti/methylrtuti je v běžných výrobcích v Česku pod kontrolou a hodnoty koncentrace jsou prakticky pod legislativními limity. Pozor je třeba dát na ryby a výrobky z nich, kde může docházet ke kumulaci rtuti. Odpovídající je reakce Evropské komise, která aktuálně apeluje právě na to, aby byly přezkoumány maximální přípustné limity pro rtuť/methylrtuť u různých druhů ryb. Tím by se dalo přispět ještě k dalšímu snížení dietární expozice rtuti v potravinách a podpořit konzumaci ryb.

  • Název v anglickém jazyce

    Fish – a source of dietary exposure to iodine and other chemicals

  • Popis výsledku anglicky

    Fish, fish products and seafood are an important part of a healthy diet. They make an important contribution as a dietary source of iodine, but also of other substances that have a positive effect on the human body. On the other hand, they contain contaminants (especially mercury/methylmercury) whose toxic properties affect food safety. Based on the results of dietary exposure monitoring and specialised studies by the National Institute of Health – Centre for Health, Nutrition and Food and international activities it can be concluded that there are clear benefits in terms of human health from the consumption of fishery products. Women and children should take care to include these products in their diets. The mercury/methylmercury content of common products in the Czech Republic is under control and the concentration levels are practically below the legislative limits. Care should be taken with fish and fish products where mercury may accumulate. The response of the European Commission, which is currently calling for a review of the maximum permissible limits for mercury/methylmercury in various fish species, is appropriate. This could help to further reduce dietary exposure to mercury in food and encourage fish consumption.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Časopis lékařů českých

  • ISSN

    0008-7335

  • e-ISSN

    1805-4420

  • Svazek periodika

    160

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    242-248

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85122904069