The mechanism of spoilage of a bottled soft drink leading to health problem of consumer
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F22%3A00014122" target="_blank" >RIV/75010330:_____/22:00014122 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cejph.szu.cz/artkey/cjp-202204-0011_the-mechanism-of-spoilage-of-a-bottled-soft-drink-leading-to-health-problem-of-consumer.php" target="_blank" >https://cejph.szu.cz/artkey/cjp-202204-0011_the-mechanism-of-spoilage-of-a-bottled-soft-drink-leading-to-health-problem-of-consumer.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.21101/cejph.a7388" target="_blank" >10.21101/cejph.a7388</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The mechanism of spoilage of a bottled soft drink leading to health problem of consumer
Popis výsledku v původním jazyce
The case of spoilage of flavoured and sweetened soft drink occurred in the Czech Republic in 2019. After drinking it, the consumer was admitted to a hospital with sickness. The spoilage was caused by mould and an odorous substance, 1,3-pentadiene. The mechanism of food spoilage, with the formation of 1,3-pentadiene arising from the decarboxylation of sorbic acid and mould growth, is described. This could be the second case history reported worldwide of an allergic reaction to penicillin explaining how penicillin might get into the beverage. We hypothesise three possible causes of the health problem experienced with allergic reaction to penicillin or other mycotoxin produced by Penicillium mould as the most probable one.
Název v anglickém jazyce
The mechanism of spoilage of a bottled soft drink leading to health problem of consumer
Popis výsledku anglicky
The case of spoilage of flavoured and sweetened soft drink occurred in the Czech Republic in 2019. After drinking it, the consumer was admitted to a hospital with sickness. The spoilage was caused by mould and an odorous substance, 1,3-pentadiene. The mechanism of food spoilage, with the formation of 1,3-pentadiene arising from the decarboxylation of sorbic acid and mould growth, is described. This could be the second case history reported worldwide of an allergic reaction to penicillin explaining how penicillin might get into the beverage. We hypothesise three possible causes of the health problem experienced with allergic reaction to penicillin or other mycotoxin produced by Penicillium mould as the most probable one.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Central European Journal of Public Health
ISSN
1210-7778
e-ISSN
1803-1048
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
261-264
Kód UT WoS článku
000922681200011
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85147161438