Podpory v českém potravinářském sektoru a jejich efekty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F18%3AN0000014" target="_blank" >RIV/75075741:_____/18:N0000014 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie#Prameny" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie#Prameny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Podpory v českém potravinářském sektoru a jejich efekty
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se věnuje čerpání podpor podniky potravinářského průmyslu v kontextu s fondy EU. Cílem příspěvku je vyhodnotit dopady investičních podpor plynoucích z Programu rozvoje venkova (PRV) a Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) v předchozím programovém období potravinářským podnikům. Celkem bylo analyzováno 366 podpořených podniků za využití fixed effect modelu. Dopady podpor lze na celooborové úrovni vyhodnotit jako značně diferencované a jsou ovlivněny charakterem (potřebami) daného sektoru. Dotace v nejvíce podpořených oborech (v případě PRV masný a mlékárenský průmysl; OPPI výroba ostatních potravinářských výrobků, nápojů a pekárenský průmysl) vůbec či pouze minimálně přispěly k vyšší výkonnosti těchto oborů. Se zřetelem k nepříznivé ekonomické situaci masného a pekárenského průmyslu lze dopady považovat za nedostačující. Naopak podniky výrobních oborů, které byly podpořeny méně, dokázaly své investice efektivněji využít ve prospěch jejich ekonomiky (např. zpracovatelé ovoce a zeleniny či výroby ostatních potravinářských výrobků ze zdrojů MZe nebo výrobci mlýnských a škrobárenských výrobků podpořených z MPO).
Název v anglickém jazyce
Subsidies in Czech Food Industry and Their Effects
Popis výsledku anglicky
This article deals with food industry companies and subsidies they managed to draw on, with focus on EU funds. The author’s aim is to evaluate the impact of investment support which food-processing companies received from the Rural Development Programme and Operational Programme Research and Development for Innovations in the previous programming period. A total of 366 companies are analysed using a fixed effects model. Results show that the impact of subsidies is rather varied and significantly influenced by the nature and the needs of the industry sector in question. In the most subsidised parts of the food industry – which was in the case of the Rural Development Programme meat and dairy industry and in the case of the Operational Programme Research and Development for Innovations production of other foods and drinks and the bakery industry – subsidies either did not contribute to these areas’ higher effectiveness or contributed only minimally. Given the unfavourable economic situation of meat industry and bakeries, the impact of subsidies is insufficient. Companies from less supported parts of the food industry, on the other hand, managed to use their investments more efficiently and achieved favourable economic results. This was the case of, for instance, fruit and vegetable processing companies and producers of other food products who were subsidised by the Ministry of Agriculture or milling goods and starch producers supported by Ministry of Industry and Trade.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Prameny a studie
ISSN
0862-8483
e-ISSN
—
Svazek periodika
2018
Číslo periodika v rámci svazku
63
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
37-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—