Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Podpory v českém potravinářském sektoru a jejich efekty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F18%3AN0000014" target="_blank" >RIV/75075741:_____/18:N0000014 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie#Prameny" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie#Prameny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Podpory v českém potravinářském sektoru a jejich efekty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se věnuje čerpání podpor podniky potravinářského průmyslu v kontextu s fondy EU. Cílem příspěvku je vyhodnotit dopady investičních podpor plynoucích z Programu rozvoje venkova (PRV) a Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) v předchozím programovém období potravinářským podnikům. Celkem bylo analyzováno 366 podpořených podniků za využití fixed effect modelu. Dopady podpor lze na celooborové úrovni vyhodnotit jako značně diferencované a jsou ovlivněny charakterem (potřebami) daného sektoru. Dotace v nejvíce podpořených oborech (v případě PRV masný a mlékárenský průmysl; OPPI výroba ostatních potravinářských výrobků, nápojů a pekárenský průmysl) vůbec či pouze minimálně přispěly k vyšší výkonnosti těchto oborů. Se zřetelem k nepříznivé ekonomické situaci masného a pekárenského průmyslu lze dopady považovat za nedostačující. Naopak podniky výrobních oborů, které byly podpořeny méně, dokázaly své investice efektivněji využít ve prospěch jejich ekonomiky (např. zpracovatelé ovoce a zeleniny či výroby ostatních potravinářských výrobků ze zdrojů MZe nebo výrobci mlýnských a škrobárenských výrobků podpořených z MPO).

  • Název v anglickém jazyce

    Subsidies in Czech Food Industry and Their Effects

  • Popis výsledku anglicky

    This article deals with food industry companies and subsidies they managed to draw on, with focus on EU funds. The author’s aim is to evaluate the impact of investment support which food-processing companies received from the Rural Development Programme and Operational Programme Research and Development for Innovations in the previous programming period. A total of 366 companies are analysed using a fixed effects model. Results show that the impact of subsidies is rather varied and significantly influenced by the nature and the needs of the industry sector in question. In the most subsidised parts of the food industry – which was in the case of the Rural Development Programme meat and dairy industry and in the case of the Operational Programme Research and Development for Innovations production of other foods and drinks and the bakery industry – subsidies either did not contribute to these areas’ higher effectiveness or contributed only minimally. Given the unfavourable economic situation of meat industry and bakeries, the impact of subsidies is insufficient. Companies from less supported parts of the food industry, on the other hand, managed to use their investments more efficiently and achieved favourable economic results. This was the case of, for instance, fruit and vegetable processing companies and producers of other food products who were subsidised by the Ministry of Agriculture or milling goods and starch producers supported by Ministry of Industry and Trade.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Prameny a studie

  • ISSN

    0862-8483

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2018

  • Číslo periodika v rámci svazku

    63

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    37-50

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus