Noc vědců 2018
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F18%3AN0000055" target="_blank" >RIV/75075741:_____/18:N0000055 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14210/18:00111089
Výsledek na webu
<a href="https://www.nzm.cz/akce/noc-vedcu1" target="_blank" >https://www.nzm.cz/akce/noc-vedcu1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Noc vědců 2018
Popis výsledku v původním jazyce
Noc vědců Termín konání: 5. 10. 2018 Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s.p.o., Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7 Noc vědců je akce pro veřejnost, která vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je popularizace vědy a osobností vědců. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou obyčejní lidé, kteří vykonávají práci přínosnou pro každého z nás. Národní zemědělské muzeum, s.p.o. se v roce 2018 podruhé zapojilo do tohoto evropského festivalu vědy, jejímž mottem bylo 100 let české vědy. Lidé libovolného věku, vzdělání či zájmů mohli navštívit jen pro ně otevřené vědecké ústavy, výzkumná centra, univerzity, muzea, science centra i nemocnice. Národní zemědělské muzeum své návštěvníky vítalo pod heslem: Zemědělské vědy znamenají život! Prožijte s námi příběh zemědělství z pohledu vědce a přijďte do Národního zemědělského muzea! Během festivalu muzeum nabídlo v čase od 17 do 22 hodin experimenty, workshopy, přednášky, komentované prohlídky, soutěže, dokumentární filmy a mnoho dalšího. V rámci akce se v muzeu prezentovaly výzkumné ústavy Ministerstva zemědělství. Poutavým způsobem přiblížily zemědělský výzkum včetně zajímavých osobností za posledních 100 let. Přednáškový blok pod vedením vědeckých pracovníků těchto výzkumných ústavů se zaměřil na nové objevy, výzkumy a posuny v zemědělských vědách včetně potravinářství. Evidovaná účast: 742 návštěvníků. Pestrost uspořádané akce dokumentuje níže uvedený program. 1. Zahájení a vyhlášení vítězů 3. ročníku soutěže Věda pro Zemi. Vyhlášení vítězů každoročně pořádané soutěže pod záštitou ministra zemědělství VĚDA PRO ZEMI na podporu mladých vědců. Přízemí, 17:00–17:30 2. Zpřístupnění nových muzejních expozic. Co znamená zemědělství a zemědělské vědy pro naší každodennost můžete shlédnout, osahat i ochutnat v muzejních expozicích znázorňující pomyslnou pyramidu našeho života. Expozice tematicky zaměřené na přírodu gradují v expozicích věnujících se výrobě potravin, jídlu a životu: Voda a půda, Laboratoř ticha, Rybářství, Zemědělství, Lesnictví, Myslivost, Gastronomie, Objevovna a Život – střešní zahrada. Příslušné prostory budovy NZM, 17:30–22:00 3. Jubilejní výstava Fenomén zemědělství. Navštivte unikátní výstavu k 100 letům existence muzea založeného v roce vzniku samostatného Československa 1918. Prostřednictvím jednoho sta unikátních sbírkových předmětů se vypráví příběh zemědělství od hliněných nádob na obilí, chomoutu, brambor a paprik ze zámoří, přes zrušení roboty, první traktor až po genovou modifikaci současnosti. Výstavní sál, 2. patro, 17:30–22:00 4. Interaktivní prezentace výzkumných ústavů. Výzkumné ústavy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, Vám poutavým způsobem přiblíží zemědělské vědy a výzkum včetně jejich aktérů za posledních 100 let. Expozice, foyer jednotlivých pater, 17:30–22:00 Agritec Plant Research s.r.o. – Ochutnej laboratoř! Laboratorní pokusy a jejich ochutnávka (detekce bílkovin a cukrů, ukázka in vitro kultur lnu, konopí, luskovin, poznávání semen a lisování oleje ze lnu spojené s jeho ochutnávkou). Česká akademie zemědělských věd – Píšeš? Publikuj! Akademie je vydavatelem 11 vědeckých časopisů, z nichž 9 má přidělený impakt faktor. Podílej se i Ty na sdílení kvalitních, mezinárodně uznávaných výsledků vědy a výzkumu a na správném transferu inovací v zemědělství (prezentace vědeckých časopisů a unikátní knihy Osobnosti zemědělského výzkumu 20. století). Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. – Hlína není špína! Půda a její vlastnosti v proměnách posledních 100 let na území současné České republiky. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. – Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Metody výzkumu uchování rostlin jako zdroje potravin pro příští generace. Vinná réva na Karlštejně. Pěstování révy vinné ve skle a malování vínem. Co je očím neviditelné. Využití dronů, hyperspektrálních senzorů a termokamer v zemědělství. Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i – Potraviny včera, dnes a zítra. Trendy zlepšování kvality stravování naší populace v posledních 100 letech (prezentace, poznávání, ochutnávky). Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. – České odrůdy dobývají svět. Prezentace cesty našich odrůd do sadů všech kontinentů. Poznáš, co jíš se zavřenýma očima? Ukázka, typy a ochutnávky tradičních i netradičních odrůd ovoce. Pozor! Choroby a škůdci ovoce pod lupou. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. – Fenomén: české pivo. Přijďte se podívat, kde všude se pije české pivo, jaké jsou základní suroviny pro jeho výrobu, jak se vyrábí, jaké bylo pivo před 100 lety a na další zajímavosti sladařské a pivovarské technologie (výstavka surovin pro výrobu piva, školní mikroskop v praxi, prezentace vydavatelství). Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti – 100 let migrace organismů. Přijďte si s námi zažít proměny světa v posledních 100 letech, světa v pohybu, světa, v němž jedním z důsledků změn klimatu, ale i světového obchodu a cestování je migrace organismů. Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. – Nanokouzelnická šou. Nanočástice ve výrobě vakcín (prezentace moderní vakcíny, mikroskopování, pipetování a pexeso). Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. – Brambory již déle než 100 let! Brambory jsou zdravá zelenina, přijďte se o nich dozvědět co nejvíce, seznamte se s odrůdami, s pěstováním a užitím brambor. Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. – Vidím neviditelné! Aneb před termokamerou neutečeš. Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i. – 100 let zemědělské techniky. Poznejte a vyzkoušejte si přístroje pro detekci na bázi termovizních senzorů a bezdotykové prvkové analýzy látek. Ústav zemědělské ekonomiky a informací – Knihovna Antonína Švehly – Opravdu jen čísla a data? Jak se posunulo zemědělství za posledních 100 let? Jak funguje moderní zemědělská knihovna? Soutěže, kvízy, představení odborných elektronických informačních zdrojů a digitalizace zemědělské literatury. Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko – Rosteme i bez hnojiv! – Hmyz v zemědělské krajině. Škodí nám nebo pomáhá? – Není houba jako houba. – Pohyby rostlin, aneb jak se plevele dostanou k vám na zahrádku. – Čmelda s Brundou a jejich domeček. 5. Blok přednášek v Objevovně. Zaměření na nové objevy, výzkumy, posuny v zemědělských vědách vč. potravinářství pod vedením vědeckých pracovníků výzkumných ústavů: Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Šlechtění excelentních třešní (Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.) Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.) Co je očím neviditelné – využití dronů, hyperspektrálních senzorů a termokamer v zemědělství (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.) Cukry v potravinách: máme se jich bát? (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i) Hlína není špína (Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i.) Byliny v naší stravě (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i) 6. Věda v kuchyni. Ochutnejte české kulinární tradice v muzejní laboratoři pod vedením Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Čekají na Vás názorné ukázky, experimenty a ochutnávky moderní gastronomie v kontrastu kuchyně našich babiček a prababiček. Navíc Vám bude k dispozici výživový poradce! Gastrostudio, 3. patro, 17:30–22:00 7. Film v roli dokumentátora. Promítání unikátních dokumentárních filmů z fotoarchivu NZM: Poslední vor – film o rekonstrukci tradiční voroplavby v Čechách, a Český kombajn – film o cestě českých konstruktérů k sestrojení prototypu kombajnu. Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 8. Cesta sbírkového předmětu. Prezentace archivu a fotoarchivu NZM spojené s praktickým zapojením návštěvníků do manipulace se sbírkovými předměty. Objevovna, 2. patro, 17:30–22:00 9. Dětská dílna – půda a voda. Doprovodný program pro děti se zaměřením na praktické poznatky o půdě a vodě a jejím významu pro život ve vztahu k zemědělství (soubory her, soutěží, pracovní listy, praktická cvičení a experimenty). Gastro-herna, 3. patro, 17:30–22:00
Název v anglickém jazyce
Researchers´ Night
Popis výsledku anglicky
Researchers´ Night 5 October 2018 The Researchers’ Night is an event intended for the broad public, initiated by the European Commission in 2005. Its mission is to popularise science and scientists, to overcome the myth of scientists as people locked in their labs. Its goal is to show scientists are regular people whose work can benefit us all. In 2018, the National Museum of Agriculture for the second time took part in this European festival of science. Its motto was 100 years of Czech science. People of all ages, levels of education, and interests could visit research institutes, research centres, universities, museums, science centres, and hospitals, which were for that occasion opened to the public. The National Museum of Agriculture welcomed its visitors with the slogan: ‘Agricultural sciences mean life! Experience with us the story of agriculture from scientists’ perspective and come to the National Museum of Agriculture!’ During the Researchers’ Night, the museum offered from 5pm to 10pm various experiments, workshops, lectures, guided tours, competitions, documentary films, and much else. As part of the event, various research institutes of the Ministry of Agriculture also presented their activities. In an attractive and accessible way, they presented agricultural research including interesting personalities over the past 100 years. Lectures by researchers of these institutes focused on new discoveries and changes in agricultural sciences including food industry. Number of registered visitors: 742 The following programme (attached below) attests to the variety of events on offer: 1. Opening and announcement of winners of the 3rd year of Science for Earth competition. Announcement of annual competition Science for Earth organised under the auspices of the Ministry of Agriculture to support young scientists. Ground floor, 5pm–5.30pm 2. Opening of new museum expositions. Visitors can see, touch, and even taste what agriculture and agricultural sciences mean to our everyday life in museum expositions which depict the symbolic pyramid of our life. Exhibitions focused on nature lead up to presentations dedicated to food production, gastronomy, and life: Water and Soil, Laboratory of Silence, Fishing, Hunting, Gastronomy, Discovery Room, and Life, which takes the form of a roof terrace. The relevant parts of the building of the National Museum of Agriculture, 5.30pm–10pm 3. Jubilee exhibition The Phenomenon of Agriculture. Visit a unique exhibition marking 100 years of our museum, which was founded in 1918, the same year as the independent Czechoslovak Republic. Through one hundred unique collection items, visitors can follow the story of agriculture from clay cereal containers, to the yoke, potatoes, and peppers from across the ocean, through the abolition of serfdom, the first tractor, and all the way to genetic engineering of today. Exhibition hall on the 2nd floor, 5.30pm–10pm 4. Interactive presentations of research institutes. Research institutes established by the Ministry of Agriculture present agricultural sciences and research, including the people behind the discoveries, over the past 100 years. Expositions in the foyers of the museum floors, 5.30pm–10pm Agritec Plant Research s.r.o. – Taste the laboratory! Laboratory experiments and their tasting: detection of proteins and sugars, demonstrations of in vitro cultures of flax, hemp, and legumes, recognition of seeds, and pressing oil from flax with oil tasting! Česká akademie zemědělských věd – Do your write? Publish! The Academy publishes 11 science journals, 9 of which have an impact factor. You, too, can participate in sharing valuable, internationally recognised research results, you can take part in transfer of agricultural innovations (presentation of science journals and a unique book Personalities of Agricultural Research of the Twentieth Century). Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. – Soil is no dirt! Soil, its properties, and changes it has undergone over the past century in the territory of the current Czech Republic. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. – Agricultural science works to save the variety of plant species. Methods of research on preserving plants as a source of food for future generations. Grape vines in Karlštejn. Wine growing in glass and painting with wine. What the eyes cannot see. The use of drones, hyperspectral sensors, and thermal cameras in agriculture. Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i – Foodstuffs yesterday, today, and tomorrow. Trends in improving the quality of nutrition in our population over the past 100 years (presentation, learning, tasting). Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. – Czech fruit varieties conquer the world. Presentation of the journey of our fruit varieties to orchards across the world. Can you tell what you eat with your eyes closed? Demonstrations, varieties, and tastings of traditional and non-traditional kinds of fruit. Attention! Fruit diseases and pests under the looking glass. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. – The phenomenon of Czech beer. Come and have a look where in the world Czech beer is drunk, what are the basic ingredients needed for its production, how it is made, what beer was like 100 years ago, and other interesting titbits from malting and brewing technologies (a little exhibition of ingredients for beer brewing, use of a school microscope, presentation of publishing activities). Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti – 100 years of migration of organisms. Come and experience with us the changes the world has undergone, world in motion, world where one of the consequences of climate change but also global trade and travel is a migration of organisms. Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. – Nanomagical show. Nanoparticles in the production of vaccines: a presentation of modern vaccines, microscopy, working with pipettes, matching the right pairs. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. – Potatoes over the past century! Potatoes are a healthy vegetable. Come and learn more about them, meet the different varieties, see how they are grown and used. Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. – I can see the invisible! aka You cannot run away from a thermal camera. Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i. – One hundred years of agricultural technology and machinery. Come and try out detection instruments based on thermal vision sensors and instruments for contactless material analysis. Ústav zemědělské ekonomiky a informací – Knihovna Antonína Švehly – Is it really just numbers and data? How did agriculture evolve over the past 100 years? How does a modern agricultural library work? Competitions, quizzes, presentation of specialised electronic information platforms and digitalisation of agricultural literature. Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko – We can grow even without fertilisers! – Insects in an agricultural landscape. Does they help or harm us? – Mushrooms and fungi come in many varieties. – Movement of plants or how did the weeds get to your garden. – Bumblebees and their houses. 5. A bloc of lectures in the Discovery Room. Focus on new discoveries, research, changes in agricultural sciences including food production presented by scientists from research institutes. Discovery Room, 2nd floor, 5.30pm–10pm The past 100 years in the life of European spruce bark beetle and bark beetle infestations in the Czech forests (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) The past 100 years in the relation between trees (forests) and insects: not only damage but also symbiosis (Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Breeding outstanding cherries (Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.) Will our descendants eat potatoes, apples, and garlic in another 100 years? (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.) What the eyes cannot see – the use of drones, hyperspectral sensors, and thermal cameras in agriculture (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.) Sugars in food: should we worry about them? (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i) The soil is no dirt (Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i.) Herbs in our food (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i) 6. Science in the kitchen. Have a taste of Czech culinary traditions in the museum’s laboratory under the guidance of the National Team of Association of Cooks and Pastry Chefs of the Czech Republic. You will see demonstrations, experiments, and have a chance to taste modern gastronomy in contrast with the cooking of our grandmothers and great-grandmothers. On top of that, there will be a nutrition specialist on site at your disposal! Gastrostudio, 3rd floor, 5.30pm–10pm 7. Film in its documentary role. You will have an opportunity to see unique documentary films from the photo archive of the National Museum of Agriculture: The Last Timber Raft, a film about reconstruction of traditional timber rafting in Bohemia, and Czech Combine Harvester, a film about Czech constructers’ effort to come up with a prototype of a combine harvester. Discovery Room, 2nd floor, 5.30pm–10pm 8. The journey of a collection item. Presentation of the archive and photo archive of the National Museum of Agriculture where visitors can get practically involved in handling collection items. Discovery Room, 2nd floor, 5.30pm–10pm 9. Workshop for children – soil and water. A programme for children focused on practical learning about soil and water and their importance for like in connection with agriculture (various games, competitions, worksheets, practical tasks, and experiments). Gastronomic Playroom, 3rd floor, 5.30pm–10pm
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů