Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Týden vědy a techniky AVČR - národní vědecký festival

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F18%3AN0000056" target="_blank" >RIV/75075741:_____/18:N0000056 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.nzm.cz/akce/tyden-vedy-a-techniky" target="_blank" >https://www.nzm.cz/akce/tyden-vedy-a-techniky</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Týden vědy a techniky AVČR - národní vědecký festival

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Týden vědy a techniky AV ČR Termín konání: 6. 11. – 11. 11. 2018 Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s.p.o., Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7 Zastřešujícím organizátorem největšího vědeckého národního festivalu Týden vědy a techniky je AV ČR. V roce 2018 se pořádal již 18. ročník a Národní zemědělské muzeum se ho účastnilo poprvé. Tématem festivalu bylo: 1918–2018: Století české vědy. V týdnu od 6. do 11. listopadu měli malí i dospělí příznivci vědy možnost navštívit tento oblíbený festival vědy v hlavní výstavní budově Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Připraveny byly pro ně přednášky, prezentace výzkumných ústavů ze zemědělského resortu, experimenty, soutěže pro děti, filmové projekce, kurz vaření, ochutnávky gastronomických specialit a mnoho dalšího. To vše s ústředním mottem: 100 let české zemědělské vědy a techniky. Z programu je nutné vyzvednout dvoudenní mezinárodní agrárně-historickou konferenci Agrarian History Conference Prague 2018, večerní blok přednášek na téma: O potenciálu zapomenutých plodin aneb Proč je dobré mít genovou banku a interaktivní prezentace výzkumných ústavů, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství. Tyto poutavým způsobem přiblížily zemědělskou vědu a výzkum, včetně jejich předních osobností za posledních 100 let. Pro zájemce o novinky v české gastronomii byl připraven kurz Moderní česká kuchyně inspirovaný klasickými českými recepty upravenými tak, aby odpovídaly současným gastronomickým trendům. Pestrost uspořádané akce dokumentuje níže uvedený program. 1. Příběh zemědělství Zpřístupnění nových muzejních expozic. Co znamená zemědělství a zemědělské vědy pro naší každodennost můžete shlédnout, v muzejních expozicích znázorňující pomyslnou pyramidu našeho života. Expozice tematicky zaměřené na přírodu gradují v expozicích věnujících se výrobě potravin, jídlu a životu: Voda a půda, Laboratoř ticha, Rybářství, Zemědělství, Lesnictví, Myslivost, Gastronomie, Objevovna a Život – střešní zahrada. Příslušné prostory budovy NZM, 6.–11. 11., 9:00–17:00 2. Jede traktor Techniku v zemědělství muzeum prezentuje v expozici „Jede traktor“, která návštěvníkům představuje přes dvacet typů traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953. K dispozici jsou šlapací traktůrky, herní traktorový simulátor a trenažér Zetor Major, který simuluje jízdu po městě i orbu na poli. Přízemí, 6.–11. 11., 9:00–17:00 3. Největší objev. Fenomén zemědělství ve 100 předmětech Navštivte unikátní výstavu ke 100 letům existence muzea založeného v roce vzniku samostatného Československa. Ve sto unikátních předmětech vypráví příběh zemědělství od zrnotěrky, chomoutu, pěstování brambor přes zrušení roboty, benzinový motor až po současné drony. Vydejte se s námi na cestu za podstatou naší civilizace. Výstavní sál, 2. patro, 6.–11. 11., 9:00–17:00 4. Film – svědek doby Promítání unikátních dokumentárních filmů z fotoarchivu NZM: Poslední vor – film o rekonstrukci tradiční voroplavby v Čechách, a Český kombajn – film o cestě českých konstruktérů k sestrojení prototypu kombajnu. Výstava Dělat let, 3. patro, 6.–11. 11., 9:00–17:00 5. Mezinárodní agrárně historická konference 2018 Národní zemědělské muzeum se svými partnery Univerzitou Karlovou, Českou zemědělskou univerzitou a Českou akademií zemědělských věd pořádají mezioborovou konferenci pod názvem Agrární/zemědělská osvěta a vzdělávání v 18. až 21. století ve střední Evropě. Instituce a osobnosti, jejich působení v kontextu politického, ekonomického, sociálního a kulturního vývoje středoevropského venkova. Multifunkční sál – přízemí, Objevovna – 2. patro, 8.–9. 11. 6. Moderní česká kuchyně Národní zemědělské muzeum slaví 100 let od svého založení. V rámci oslav jsme si pro vás připravili několik tematických kurzů vaření. Během kurzu Moderní česká kuchyně se přesvědčíte, že česká kuchyně není jen svíčková nebo guláš. Pod vedením našeho skvělého lektora Radka Davida si připravíte menu inspirované klasickými českými recepty tak, aby odpovídalo současným gastronomickým trendům. Nebude chybět losos s krémem z kopru, candát s květákovým pyré, dančí hřbet nebo dekonstruovaný štrůdl. Radek David – executive chef restaurací La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro, letitý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, Kuchař roku 2002. Gastrostudio, 3. patro, 6. 11., 17:00–21:00 7. Interaktivní prezentace a přednášky výzkumných ústavů Výzkumné ústavy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, vám poutavým způsobem přiblíží zemědělské vědy a výzkum včetně jejich aktérů za posledních 100 let. Pro návštěvníky budou připraveny interaktivní prezentace, přednášky, soutěže pro děti, pracovní listy, experimenty, ochutnávky a mnoho dalšího. Interaktivní prezentace, foyer jednotlivých pater budovy 6. 11., 9:30–16:30 Fenomén: české pivo. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 7. 11., 9:30–16:30 Čmelda s Brundou a jejich domeček. Zemědělský výzkum, spol. s r.o. 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Réva vinná – královna rostlin. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ze vzduchu na a za hranice viditelného. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Proč a jak uchovat mikroorganismy pro další generace. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Kryobanka – uchování rostlin v ultra nízkých teplotách. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Genová banka – pokladnice semen. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 10. 11., 9:30–16:30 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Zemědělská věda – zachránce rostlinného bohatství. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Kryobanka – uchování rostlin v ultra nízkých teplotách. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Genová banka – pokladnice semen. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 11. 11., 9:30–16:30 100 let migrace organismů. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Interaktivní přednášky 6. 11. – Multifunkční sál, přízemí Slad. Co to je? Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., (vhodné pro MŠ, ZŠ) 10. 00–10.15 Pivovarské kvasinky Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., (vhodné pro MŠ, ZŠ) 10.30–10.45 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 11.00–11.30 Výroba českého sladu a piva Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 13.30–13.45 Pivo a zdraví Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 14.00–14.15 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 14.30–14.45 Pivovarské kvasinky (produkční kmeny, sbírka mikroorganismů) Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 15.00–15.15 Pivní styly Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 15.30–15.45 7. 11. – Objevovna, 2. patro Brambory: zdravá potravina Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. 9:30–10.15 Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.30–11.00 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 13.00–13.45 Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? Aneb uchování rostlin v ultranízkých teplotách v Kryobance Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 14.00–14.45 Ze vzduchu na a za hranice viditelného: interaktivní přednáška s ukázkami termografické, hyperspektrální a bezpilotní letecké techniky Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 15.00–15.45 Sbírka mikroorganismů – pokladnice pro další generace Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 16.00–16.45 8. 11. – Objevovna, 2. patro, 18:30–21:00 Blok večerních přednášek: O potenciálu zapomenutých plodin aneb Proč je dobré mít genovou banku Planí předchůdci kulturních rostlin – kdo byli a v čem jsou dodnes dobří Ing. Vojtěch Holubec, CSc. – Genová banka, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ing. Petra Hlásná Čepková, Ph.D. – Genová banka, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 10. 11. – Objevovna, 2. patro Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.00–10.30 Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? Aneb uchování rostlin v ultranízkých teplotách v Kryobance Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. 14.00–14.45 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 15.00–15.45 11. 11. – Objevovna, 2. patro Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 10.00–10.30 Brambory: zdravá potravina Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. 10:45–11.30 Posledních 100let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. 14.30–15.00

  • Název v anglickém jazyce

    Week of Science and Technology

  • Popis výsledku anglicky

    Week of Science and Technology 6 November – 11 November 2018 The main organiser of the largest national festival of science, the Week of Science and Technology, is the Academy of Sciences of the Czech Republic. In 2018, it organised this series of events for the 18th time and it was the first time that the National Museum of Agriculture also took part. The main theme of the festival was: 1918–2018, A Century of Czech Science. During the week from the 6th until the 11th November, science fans big and small had the opportunity to visit this popular science festival in the main exhibition building of the National Museum of Agriculture in Prague-Letná. We prepared lectures, presentations by research institutions relevant to agriculture, experiments, competitions for children, film viewings, a cooking course, tasting of gastronomic specialties, and many other attractive activities. All this under a central motto: 100 years of Czech agricultural science and technology. Highlights of the programme included a two-day international conference on agrarian history, the Agrarian History Conference Prague 2018, an evening bloc of lectures dedicated to the potential of forgotten agricultural 1. The story of agriculture Opening of new museum exhibitions. Museum exhibitions depicting the symbolic pyramid of life demonstrate the importance of agriculture and agricultural sciences to our daily lives. Expositions focused on nature lead up to sections dedicated to food production, food, and life itself: Water and Soil, Laboratory of Silence, Fishing, Forestry, Gamekeeping, Hunting, Gastronomy, Discovery Room, and Life, a roof terrace. The relevant parts of the building of the National Museum of Agriculture, 6–11 November, 9am–17pm 2. The tractor is coming The museum presents agricultural machinery in its exposition The Tractor Is Coming, which includes over twenty types of tractors, both of domestic and foreign origin, produced between 1917 and 1953. Available are also pedal tractors for children, a tractor simulator and simulator Zetor Major, which simulates riding through the town as well as ploughing a field. Ground floor, 6–11 November, 9am–5pm 3. The Greatest Discovery. The Phenomenon of Agriculture in 100 Objects Visit a unique exhibition marking 100 years of existence of a museum which was founded in the same year as independent Czechoslovakia. Through 100 objects, it tells the story of agriculture from the simplest querns and invention of the yoke, through potato growing and abolition of serfdom, gasoline engine, and all the way to drones. Joint us on a journey to the foundations of our civilisation. Exhibition hall, 2nd floor, 6–11 November, 9am–5pm 4. Film – a witness of its times You will have an opportunity to see unique documentary films from the photo archive of the National Museum of Agriculture: The Last Timber Raft, a film about reconstruction of traditional timber rafting in Bohemia, and Czech Combine Harvester, a film about Czech constructers’ effort to come up with a prototype of a combine harvester. Exhibition Making a flight, 3rd floor, 6–11 November, 9am–5pm 5. International Conference on Agrarian History 2018 The National Museum of Agriculture with its partners, the Charles University, Czech University of Life Sciences, and Czech Academy of Agricultural Sciences organise an interdisciplinary conference called Agrarian and Agricultural Education and Awareness in Eighteenth to Twenty-First Century in Central Europe. It focuses on institutions and personalities and their impact in the context of political, economic, social, and cultural development of Central European countryside. Multifunctional Hall – ground floor, Discovery Room – 2nd floor, 8–9 November 6. Modern Czech cuisine The National Museum of Agriculture celebrates 100 years since its foundation. As part of the celebration, we prepared for our visitors several cooking courses. In the course on modern Czech cuisine, participants will see that Czech cuisine is not just about goulash and heavy sauces. Under the guidance of our fantastic teacher Radek David, participants will prepare a menu that is inspired by traditional Czech recipes but updated so as to correspond to current culinary trends. It will include salmon with a dill cream, zander with a cauliflower puree, venison loin, and a deconstructed apple strudel. Radek David – the executive chef of restaurants La Veranda, Babiččina zahrada, and The Bistro, long-term member of the National Team of Cooks and Pastry Chefs of the AKC ČR, Chef of the Year 2002. 7. Interactive presentations and lectures by scientists from research institutes Scientists from research institutes established by the Ministry of Agriculture will present in an interesting and accessible way agricultural sciences and research, including the people involved, over the past 100 years. They prepared interactive presentations, lectures, competitions for children, worksheets, tastings, experiments, and much else. Interactive presentations, foyers of the various floors of the building 6 November, 9.30am–4.30pm The phenomenon of Czech beer. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 100 years of migration of organisms. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. (VÚLHM) 7 November, 9.30am–4.30pm Bumblebees and their houses. Zemědělský výzkum, spol. s.r.o. 9am–noon 100 years of migration of organisms. VÚLHM Agricultural science saving plant variety. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV) Common grape vine, the queen of plants. VÚRV From the air and beyond the limits of the visible. VÚRV Why and how should we preserve microorganisms for future generations. VÚRV Cryobank – preserving plants in ultralow temperatures. VÚRV Gene bank, a treasury of seeds. VÚRV 10 November, 9.30am–4.30pm 100 years of migration of organisms. VÚLHM Agricultural science helps save the variety of plants. VÚRV Cryobank – preserving plants in ultralow temperatures. VÚRV Gene bank, a treasury of seeds. VÚRV 11 November, 9.30am–4.30pm 100 years of migration of organisms. VÚLHM Interactive lectures 6 November – Multifunction hall, ground floor Malt. What is it? Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (suitable for kindergartens and elementary schools) 10am–10.45am Brewer’s yeast. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (suitable for kindergartens and elementary schools) 10.30am–10.45am The past 100 years in the life of European spruce bark beetle and a look at bark beetle infestations in the Czech forests. VÚLHM 11am–11.30am Production of Czech malt and beer. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 1.30pm–1.45pm Beer and health. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 2pm–2.15pm The past 100 years in the relation between trees (forests) and insects: not only damage but also symbiosis. VÚLHM 2.30pm–2.45pm Brewer’s yeast (production strains, collection of microorganisms). Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 3pm–3.15pm Beer styles. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 3.30pm–3.45pm 7 November – Discovery Room, 2nd floor Potatoes, a healthy food. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. 9.30am–10.15am The past 100 years in the life of European spruce bark beetle and a look at bark beetle infestations in the Czech forests. VÚLHM 10.30am–11.00am The past 100 years in the relation between trees (forests) and insects: not only damage but also symbiosis. VÚLHM 1pm–1.45pm Will our descendants eat potatoes, apples, and garlic in another 100 years? Preserving plants in ultralow temperatures in a cryobank, VÚRV 2pm–2.45pm From the air and beyond the limits of the visible: An interactive presentation with demonstrations of thermographic, hyperspectral, and unmanned aviation technologies. VÚRV 3pm–3.45pm A collection of microorganisms – a treasure for future generations. VÚRV 4pm–4.45pm 8 November – Discovery Room, 2nd floor, 6.30pm–9pm A bloc of evening lectures: On the potential of forgotten plants or Why is it a good idea to have gene banks? Wild-growing predecessors of cultivated plants: Who are they and what are they still good for Ing. Vojtěch Holubec, CSc. – Genová banka, VÚRV Old and less known agricultural crops, a chance for soil and health Ing. Petra Hlásná Čepková, Ph.D. – Genová banka, VÚRV 10 November – Discovery Room, 2nd floor The past 100 years in the life of European spruce bark beetle and a look at bark beetle infestations in the Czech forests. VÚLHM, 10am–10.30am Will our descendants eat potatoes, apples, and garlic in another 100 years? Preserving plants in ultralow temperatures in a cryobank , VÚRV, 2pm–2.45pm The past 100 years in the relation between trees (forests) and insects: Not only damage but also symbiosis. VÚLHM, 3pm–3.45pm 11. 11. – Discovery Room, 2nd floor The past 100 years in the life of European spruce bark beetle and bark beetle infestations in the Czech forests, VÚLHM, 10am–10.30am Potatoes, a healthy food. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o., 10.45am–11.30am The past 100 years in the relation between trees (forests) and insects: Not only damage but also symbiosis. VÚLHM, 2.30pm–3pm

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů