Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F20%3AN0000039" target="_blank" >RIV/75075741:_____/20:N0000039 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích
Popis výsledku v původním jazyce
Kritický katalog ke stejnojmenné výstavě je vědeckým výstupem projektu NAKI – Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě (DG18P02OVV057). Katalog přibližuje postavení sladkovodních ryb a rybích potravin v historické kulturní tradici české národní kuchyně s propojením soudobých kulturních eventů, revitalizace stravovacích tradic a gastronomicky regionálně významných segmentů. Na podkladě hmotných předmětů, fotografického, textového a ikonografického materiálu se tak snaží podpořit konzumaci českých sladkovodních ryb a jejich stabilní zařazení na český jídelníček. Jednotlivé části katalogu představují symbolickou cestu rybího masa z produkčního prostředí přes výlov, přepravu, uchování, kuchyňské zpracování až ke konzumentovi. Katalog je příkladem možného propojení historické metody využívající nepublikované archivní materiály s aktuálními otázkami české gastronomie, z nichž má mimořádný význam důraz na kvalitu a čerstvost rybího masa a jeho pozitivní vliv na lidské zdraví. Poznávací optika autorů je rovněž zaměřena na fenomén konzumace kapra v období vánočních svátků. Z obecně vědních metod, jako jsou analýza, syntéza, indukce, dedukce, komparace, byly použity zejména modifikace metody analýzy a indukce ve formě statistické analýzy. Pramenná základna katalogu se opírá o archivně historický výzkum, rešerši dostupné literatury a sběr dat v rámci terénního průzkumu. Metodologické aspekty předkládaného katalogu v sobě zahrnují rovněž prvky případové studie, a to při výkladu o jednotlivých druzích náčiní, nádobí, při výkladu o konkrétních druzích ryb a o významných osobnostech oboru. Výstup je v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně jde o Výzkumný záměr I, aktivitu „Vodní ekosystém, rybníkářství a rybářství“.
Název v anglickém jazyce
Czech Fish Dishes (Carp not only at Christmas)
Popis výsledku anglicky
This critical catalogue of an eponymous exhibition is a scientific output of a NAKI project called Cultural Traditions of Czech Fisheries in the Perspective of its Use in Tourism and Landscape Creation (DG18P02OVV057). The catalogue describes the position of freshwater fish and fish food in the historical cultural tradition of the Czech national cuisine, in connection to contemporary cultural events, the revitalisation of food traditions and gastronomically important regional segments. Based on physical objects, as well as photographic, textual and iconographic material, it seeks to promote the consumption of Czech freshwater fish and its regular inclusion in the Czech diet. The individual parts of the catalogue represent the symbolic path of fish meat all the way from the production environment where fish is harvested, transport, storage, culinary processing, to the consumer. The catalogue offers an example of possible links between the historical method, using unpublished archival materials, with current issues on the subject of Czech gastronomy, where the emphasis on the quality and freshness of fish meat and its positive impact on human health is extremely important. The authors, furthermore, focus on the phenomenon of carp consumption at Christmas. Out of all the general scientific methods applied, such as analysis, synthesis, induction, deduction, comparison, it is worth mentioning that modifications of the methods of analysis and induction in the form of statistical analysis were used in particular. The sources of the catalogue are based on archival historical research, research of available literature and data collection carried out during a field research. The methodological aspects of the presented catalogue include, among other, elements of a case study, namely in the explanation of individual types of utensils, dishes, specific species of fish, and important personalities of the field. The resulting project is in accordance with the Science and Research Concept of the National Museum of Agriculture, and more specifically Research Intent I, activities “Aquatic ecosystem, Pond farming and Fisheries”.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG18P02OVV057" target="_blank" >DG18P02OVV057: Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-88270-15-7
Počet stran knihy
122
Název nakladatele
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—