Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

DEMAND FUNCTION OF COFFEE

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75081431%3A_____%2F23%3A00002662" target="_blank" >RIV/75081431:_____/23:00002662 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.magnanimitas.cz/ADALTA/1302/papers/A_burghauserova.pdf" target="_blank" >https://www.magnanimitas.cz/ADALTA/1302/papers/A_burghauserova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    DEMAND FUNCTION OF COFFEE

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the paper was to investigate the demand function for coffee in selected EU countries using content analysis, price elasticity and income elasticity calculations. The content analysis revealed 13 factors behind the demand for coffee, including quality, rare, healthy, unique and certified coffee, eco-labels, decaffeinated products, sensory and physiological characteristics, human diseases and environmental pollution as the main determinants. The relationship between the demand for coffee and its price was also examined, measuring price and income elasticities of demand. The factors behind coffee demand have created a perfectly inelastic demand in the EU. Low quality coffee is not attractive to consumers who want excellent, rare and healthy products. It is therefore concluded that there is a perfectly inelastic demand for coffee. The quantity demanded is independent of changes in coffee prices, indicating that the quantity demanded does not change despite price fluctuations (no elasticity). Coffee is classified as an inferior commodity in the EU and shows declining demand despite rising incomes.

  • Název v anglickém jazyce

    DEMAND FUNCTION OF COFFEE

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the paper was to investigate the demand function for coffee in selected EU countries using content analysis, price elasticity and income elasticity calculations. The content analysis revealed 13 factors behind the demand for coffee, including quality, rare, healthy, unique and certified coffee, eco-labels, decaffeinated products, sensory and physiological characteristics, human diseases and environmental pollution as the main determinants. The relationship between the demand for coffee and its price was also examined, measuring price and income elasticities of demand. The factors behind coffee demand have created a perfectly inelastic demand in the EU. Low quality coffee is not attractive to consumers who want excellent, rare and healthy products. It is therefore concluded that there is a perfectly inelastic demand for coffee. The quantity demanded is independent of changes in coffee prices, indicating that the quantity demanded does not change despite price fluctuations (no elasticity). Coffee is classified as an inferior commodity in the EU and shows declining demand despite rising incomes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50200 - Economics and Business

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Ad Alta - Journal of Interdisciplinary Research

  • ISSN

    1804-7890

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    36-43

  • Kód UT WoS článku

    001143971400054

  • EID výsledku v databázi Scopus