Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cross-Correlation of Quality Parameters of Musts and Wines Enriched with Lignans

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F16%3A00458421" target="_blank" >RIV/86652079:_____/16:00458421 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/16:43910565 RIV/00027022:_____/16:00000610

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/232/2015-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/232/2015-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/232/2015-CJFS" target="_blank" >10.17221/232/2015-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cross-Correlation of Quality Parameters of Musts and Wines Enriched with Lignans

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hydroxymatairesinol (HMR) is the main lignan found in spruce knots. This lignan has been used for enrichment of musts and wines. Quality parameters of these products have been studied for several years and for storage times up to one year. Parameters included HMR concentration, antioxidant activities expressed as ferric reducing antioxidant power and 2,2-difenyl-1-picrylhydrazyl, total polyphenols, and sensory parameters, i.e. consumer acceptability. The main goal of this work was to study and provide relationships between the above mentioned quality parameters. We analysed cross-correlations of all these parameters and found statistically significant correlations between lignan concentration and consumer acceptability, which can be phrased as a warning against high lignan concentrations. The strongest correlations were found between antioxidant parameters and total polyphenol content that supports the antioxidative behaviour. © 2016, Czech Academy of Agricultural Sciences.

  • Název v anglickém jazyce

    Cross-Correlation of Quality Parameters of Musts and Wines Enriched with Lignans

  • Popis výsledku anglicky

    Hydroxymatairesinol (HMR) is the main lignan found in spruce knots. This lignan has been used for enrichment of musts and wines. Quality parameters of these products have been studied for several years and for storage times up to one year. Parameters included HMR concentration, antioxidant activities expressed as ferric reducing antioxidant power and 2,2-difenyl-1-picrylhydrazyl, total polyphenols, and sensory parameters, i.e. consumer acceptability. The main goal of this work was to study and provide relationships between the above mentioned quality parameters. We analysed cross-correlations of all these parameters and found statistically significant correlations between lignan concentration and consumer acceptability, which can be phrased as a warning against high lignan concentrations. The strongest correlations were found between antioxidant parameters and total polyphenol content that supports the antioxidative behaviour. © 2016, Czech Academy of Agricultural Sciences.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    24-31

  • Kód UT WoS článku

    000371953500004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84959483881