Cross-Correlation of Quality Parameters of Musts and Wines Enriched with Lignans
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F16%3A00458421" target="_blank" >RIV/86652079:_____/16:00458421 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/16:43910565 RIV/00027022:_____/16:00000610
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/232/2015-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/232/2015-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/232/2015-CJFS" target="_blank" >10.17221/232/2015-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Cross-Correlation of Quality Parameters of Musts and Wines Enriched with Lignans
Popis výsledku v původním jazyce
Hydroxymatairesinol (HMR) is the main lignan found in spruce knots. This lignan has been used for enrichment of musts and wines. Quality parameters of these products have been studied for several years and for storage times up to one year. Parameters included HMR concentration, antioxidant activities expressed as ferric reducing antioxidant power and 2,2-difenyl-1-picrylhydrazyl, total polyphenols, and sensory parameters, i.e. consumer acceptability. The main goal of this work was to study and provide relationships between the above mentioned quality parameters. We analysed cross-correlations of all these parameters and found statistically significant correlations between lignan concentration and consumer acceptability, which can be phrased as a warning against high lignan concentrations. The strongest correlations were found between antioxidant parameters and total polyphenol content that supports the antioxidative behaviour. © 2016, Czech Academy of Agricultural Sciences.
Název v anglickém jazyce
Cross-Correlation of Quality Parameters of Musts and Wines Enriched with Lignans
Popis výsledku anglicky
Hydroxymatairesinol (HMR) is the main lignan found in spruce knots. This lignan has been used for enrichment of musts and wines. Quality parameters of these products have been studied for several years and for storage times up to one year. Parameters included HMR concentration, antioxidant activities expressed as ferric reducing antioxidant power and 2,2-difenyl-1-picrylhydrazyl, total polyphenols, and sensory parameters, i.e. consumer acceptability. The main goal of this work was to study and provide relationships between the above mentioned quality parameters. We analysed cross-correlations of all these parameters and found statistically significant correlations between lignan concentration and consumer acceptability, which can be phrased as a warning against high lignan concentrations. The strongest correlations were found between antioxidant parameters and total polyphenol content that supports the antioxidative behaviour. © 2016, Czech Academy of Agricultural Sciences.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EH - Ekologie – společenstva
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
24-31
Kód UT WoS článku
000371953500004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84959483881