Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Doplněk stravy z lyofilizovaných klíčků brokolice a ředkve s vysokým obsahem sulforafanu pro přímou konzumaci a k nutričnímu obohacení běžných potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F21%3A00548963" target="_blank" >RIV/86652079:_____/21:00548963 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/22:1199 RIV/62156489:43510/21:43920307

  • Výsledek na webu

    <a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035425.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035425.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Doplněk stravy z lyofilizovaných klíčků brokolice a ředkve s vysokým obsahem sulforafanu pro přímou konzumaci a k nutričnímu obohacení běžných potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sulforafan vykazuje řadu biologických aktivit a přínosů pro zdraví lidí. Bylo zjištěno, že je velmi slibnou chemopreventivní látkou nejen proti různým druhům rakoviny, jako je rakovina prsu, prostaty, tlustého střeva, kůže, plic, žaludku a močového měchýře, ale také proti kardiovaskulárním chorobám a neurodegenerativním onemocněním a cukrovce. Sulforafan není teplotně stálý a dostává se ke spotřebitelům při konzumaci brukvovité zeleniny, ve které je ale jeho obsah velmi nízký. Připravený doplněk stravy z lyofilizovaných klíčků brokolice a ředkve s vysokým obsahem sulforafanu obsahuje 2 až 8 mg sulforafanu na gram směsi.

  • Název v anglickém jazyce

    Dietary supplement from lyophilized sprouts of broccoli and radish with a high content of sulforaphane for direct consumption and for nutritional enrichment of common foods

  • Popis výsledku anglicky

    Sulforaphane has a number of biological activities and benefits for human health. It has been found to be a very promising chemopreventive agent not only for various cancers such as breast, prostate, colon, skin, lung, stomach and bladder cancers, but also for cardiovascular and neurodegenerative diseases and diabetes. Sulforaphane is not temperature stable and reaches consumers when consuming cruciferous vegetables, but its content there is very low. The prepared dietary supplement from lyophilized broccoli and radish sprouts with a high sulforaphane content contains 2 to 8 mg of sulforaphane per gram of the mixture.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910264" target="_blank" >QK1910264: Potraviny s vysokým obsahem sulforafanu</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    35425

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i. – Pure Food Czechia s.r.o. – Mendelova univerzita v Brně – Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence