Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Čokoláda s obsahem sulforafanu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F22%3A00569164" target="_blank" >RIV/86652079:_____/22:00569164 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/22:43922790 RIV/00064165:_____/22:10452118 RIV/00027022:_____/22:N0000045

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Čokoláda s obsahem sulforafanu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá aplikací lyofilizovaných brokolicových klíčků v čokoládě za účelem zvýšení jejích zdravotních přínosů. U vyrobených čokolád, které obsahovaly 10 % klíčků brokolice nebo 9 % klíčků brokolice a 1 % klíčků ředkvičky, bylo provedeno analytické hodnocení stability sulforafanu po 1, 3 a 6 měsících, kdy byla čokoláda skladována při 4 °C a 22 °C. Senzorická analýza byla také provedena na čokoládě. Obě varianty čokolády byly po senzorické stránce hodnoceny velmi dobře, nad 70% přijatelnosti. I po 6 měsících skladování se obsah sulforafanu jevil jako stabilní, nebyly zjištěny nižší hodnoty než 900 mg/kg a obsah sulforafanu se od výroby zvýšil nejvíce o 19 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Chocolate containing sulforaphane

  • Popis výsledku anglicky

    The work deals with the application of lyophilized broccoli sprouts in chocolate in order to increase its health benefits. For the chocolates produced, which contained 10% broccoli sprouts or 9% broccoli sprouts and 1 % radish sprouts, an analytical evaluation of the stability of sulforaphane was performed after 1, 3 and 6 months, when the chocolate was stored at 4 °C and 22 °C. Sensory analysis was also performed on chocolate. Both variants of chocolate were evaluated very well from a sensory point of view, above 70% acceptability. Even after 6 months of storage, the sulforaphane content appeared to be stable, with no lower values of less than 900 mg/kg found and the sulforaphane content has increased the most by 19% since production.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2022

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    26-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus