Čokoláda s obsahem sulforafanu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F22%3A00569164" target="_blank" >RIV/86652079:_____/22:00569164 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/22:43922790 RIV/00064165:_____/22:10452118 RIV/00027022:_____/22:N0000045
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Čokoláda s obsahem sulforafanu
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá aplikací lyofilizovaných brokolicových klíčků v čokoládě za účelem zvýšení jejích zdravotních přínosů. U vyrobených čokolád, které obsahovaly 10 % klíčků brokolice nebo 9 % klíčků brokolice a 1 % klíčků ředkvičky, bylo provedeno analytické hodnocení stability sulforafanu po 1, 3 a 6 měsících, kdy byla čokoláda skladována při 4 °C a 22 °C. Senzorická analýza byla také provedena na čokoládě. Obě varianty čokolády byly po senzorické stránce hodnoceny velmi dobře, nad 70% přijatelnosti. I po 6 měsících skladování se obsah sulforafanu jevil jako stabilní, nebyly zjištěny nižší hodnoty než 900 mg/kg a obsah sulforafanu se od výroby zvýšil nejvíce o 19 %.
Název v anglickém jazyce
Chocolate containing sulforaphane
Popis výsledku anglicky
The work deals with the application of lyophilized broccoli sprouts in chocolate in order to increase its health benefits. For the chocolates produced, which contained 10% broccoli sprouts or 9% broccoli sprouts and 1 % radish sprouts, an analytical evaluation of the stability of sulforaphane was performed after 1, 3 and 6 months, when the chocolate was stored at 4 °C and 22 °C. Sensory analysis was also performed on chocolate. Both variants of chocolate were evaluated very well from a sensory point of view, above 70% acceptability. Even after 6 months of storage, the sulforaphane content appeared to be stable, with no lower values of less than 900 mg/kg found and the sulforaphane content has increased the most by 19% since production.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2022
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
26-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—