Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele
Cíle projektu
Hledání vhodných molekulárních markerů pro enzym zapojený v syntéze tokolů a markerů spojených s odolností rostlinných buněk vůči suchu. Zjištění vlivu síry na kvalitu zrna ječmene a z hlediska potravinářského a krmivářského. Hledání vztahu bílkovinnéhoStanovení vlivu negativních účinků patogenů a stresových látek obilky na kvalitativní vlastnosti ječmene. Zjištění vlivu složení mezizrenného plynu na vitalitu embray obilky a na homogenitu sladařského klíčení a následně na homogenitu vyrobeného sladu.Získání poznatků o detailním složení a kvantitě fyziologicky a senzoricky aktivních látek sladu a chmele ve vztahu k původu suroviny. Získání poznatků o obsahu antioxidantů a antioxidačních vlastnostech sladu a chmele a působení antioxidantů obsažených vZjištění vlivu obsahových látek na vitalitu a viabilitu kvasinek během pivovarského procesu.
Klíčová slova
barleyhopcaryopsismaltmalting qualityfood qualitymolecular markersantioxidantsnutrition valuemetabolites of pathogenespesticide residuesstress substances of caryopsesnon-malting use
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Výzkumná centra (Národní program výzkumu)
Veřejná soutěž
Výzkumná centra 1 (SMSM2005001M1)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
14/2010-31
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop
Anotace anglicky
Finding suitable molecular markers for enzyme involved in tocol synthesis and markers associated with plant cell resistance to drought. Determination of sulphur effect on the quality of barley grain from food and feed point of view. Finding relation ofDetermination of negative effects of metabolites of pathogens and stress substances of caryopses on the quantitative properties of barley. Determination of the effect of inter-grain gas composition on vitality of a grain embryo and on homogeneity of malAcquiring data on the detailed composition and quantity of physiologically and sensorially active malt and hop substances in relation to the origin of the material. Acquiring data on content of antioxidants and antioxidative malt and hop properties andDetermination of the influence of extract compounds on vitality and viability of yeasts during the brewing process.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
CEP - další vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10406 - Analytical chemistry
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
10605 - Developmental biology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
30101 - Human genetics
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Získané teoretické a praktické výsledky významně posílily udržitelnost programu chráněného zeměpisného označení České pivo. Byly charakterizovány hospodářsky a technologicky významné znaky odrůd ječmene jarního a chmele. Byla zhodnocena rizika obsahu my?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2005
Ukončení řešení
31. 12. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
3. 2. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-MSM-1M-U/01:1
Datum dodání záznamu
3. 7. 2012
Finance
Celkové uznané náklady
168 721 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
149 860 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
1 511 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
17 350 tis. Kč
Uznané náklady
168 721 tis. Kč
Statní podpora
149 860 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 2005 - 31. 12. 2011