Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
1M0570

Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele

Cíle projektu

Hledání vhodných molekulárních markerů pro enzym zapojený v syntéze tokolů a markerů spojených s odolností rostlinných buněk vůči suchu. Zjištění vlivu síry na kvalitu zrna ječmene a z hlediska potravinářského a krmivářského. Hledání vztahu bílkovinnéhoStanovení vlivu negativních účinků patogenů a stresových látek obilky na kvalitativní vlastnosti ječmene. Zjištění vlivu složení mezizrenného plynu na vitalitu embray obilky a na homogenitu sladařského klíčení a následně na homogenitu vyrobeného sladu.Získání poznatků o detailním složení a kvantitě fyziologicky a senzoricky aktivních látek sladu a chmele ve vztahu k původu suroviny. Získání poznatků o obsahu antioxidantů a antioxidačních vlastnostech sladu a chmele a působení antioxidantů obsažených vZjištění vlivu obsahových látek na vitalitu a viabilitu kvasinek během pivovarského procesu.

Klíčová slova

barleyhopcaryopsismaltmalting qualityfood qualitymolecular markersantioxidantsnutrition valuemetabolites of pathogenespesticide residuesstress substances of caryopsesnon-malting use

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Výzkumná centra (Národní program výzkumu)

  • Veřejná soutěž

    Výzkumná centra 1 (SMSM2005001M1)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    14/2010-31

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop

  • Anotace anglicky

    Finding suitable molecular markers for enzyme involved in tocol synthesis and markers associated with plant cell resistance to drought. Determination of sulphur effect on the quality of barley grain from food and feed point of view. Finding relation ofDetermination of negative effects of metabolites of pathogens and stress substances of caryopses on the quantitative properties of barley. Determination of the effect of inter-grain gas composition on vitality of a grain embryo and on homogeneity of malAcquiring data on the detailed composition and quantity of physiologically and sensorially active malt and hop substances in relation to the origin of the material. Acquiring data on content of antioxidants and antioxidative malt and hop properties andDetermination of the influence of extract compounds on vitality and viability of yeasts during the brewing process.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • CEP - další vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10406 - Analytical chemistry
    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
    10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
    10605 - Developmental biology
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages
    30101 - Human genetics

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Získané teoretické a praktické výsledky významně posílily udržitelnost programu chráněného zeměpisného označení České pivo. Byly charakterizovány hospodářsky a technologicky významné znaky odrůd ječmene jarního a chmele. Byla zhodnocena rizika obsahu my?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2005

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    3. 2. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-1M-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    3. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    168 721 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    149 860 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    1 511 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    17 350 tis. Kč

Uznané náklady

168 721 tis. Kč

Statní podpora

149 860 tis. Kč

0%


Poskytovatel

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 01. 2005 - 31. 12. 2011