Nové postupy chemické analýzy ječmene a sladu, stanovení látek určujících jejich kvalitu a chemometrická explorace dat
Cíle projektu
Kvalita ječmene a sladu je důležitá v potravinářství, zejména sladařství a pivovarnictví. Je charakterizována chemickou analýzou - stanovením různých látek, ale dosud většinou jen ve sladu. Analýzou se pak často až příliš pozdě zjistí jeho nevyhovující kvalita a celá produkce přichází nazmar. Je proto snahou postihnout kvalitu produktů analýzou prvotní suroviny, tj. ječmene. Relace mezi chemickou analýzou ječmene a kvalitou sladu (a tím i vyrobeného piva) je dosud ne zcela jasná. Cílem projektu je (i) najít markery odpovědné za kvalitu ječmene, zejména v souvislosti s tvorbou látek vznikajících při napadení obilky ječmene plísněmi, (ii) modifikovat stávající, eventuelně vypracovat nové analytické postupy pro stanovení metabolitů plísní, (iii) aplikacíchemometrických technik nalézt nejdůležitější látky odpovědné za kvalitu a modelováním za pomoci např. genetických algoritmů a umělých neuronových sítí formulovat pomocí tzv. "soft" modelů vztah mezi výsledky analýz ječmene a kvalitou jeho produktů
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 6 (SGA02004GA-ST)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New procedures of barley and malt chemical analysis, determination of compounds responsible for their quality and chemometrics data exploration
Anotace anglicky
Quality of barley and malt is important in food industry, namely in malting and brewering. It is characterised by chemical analysis - determining various compounds, but mostly in malt. By analysis, non-acceptable quality might be found quite late and allproduction is wasted. Therefore, there is aim to estimate products quality via analysis of primary raw material, i.e. of barley. However, the relation between barley chemical analysis and malt (consequently of beer produced) quality is up to now not wellknown. The aim of the project is (i) to find markers responsible for barley quality, especially in connection with compounds formed when barley caryopses are attacked by fungi, (ii) to modify present or eventually to develop new analytical methods for the determination of fungi metabolites, (iii) applying chemometrics techniques to find the most important compounds responsible for quality and modelling with genetic or artificial neural networks algorithms to formulate "soft" models for the relation
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10406 - Analytical chemistry
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Vypracována řada nových analytických postupů pro stanovení látek v ječmeni a ve sladu, které vznikají anebo se jejich obsah mění v závislosti na pěstebních podmínkách a také při napadení obilky ječmene plísněmi. Z markerů plísní vypracovány metody
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2004
Ukončení řešení
1. 1. 2006
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP07-GA0-GA-U/03:2
Datum dodání záznamu
16. 10. 2007
Finance
Celkové uznané náklady
1 983 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 983 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
1 983 tis. Kč
Statní podpora
1 983 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
CB - Analytická chemie, separace
Doba řešení
01. 01. 2004 - 01. 01. 2006