Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové postupy chemické analýzy ječmene a sladu, stanovení látek určujících jejich kvalitu a chemometrická explorace dat

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 6 (SGA02004GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    New procedures of barley and malt chemical analysis, determination of compounds responsible for their quality and chemometrics data exploration

  • Anotace anglicky

    Quality of barley and malt is important in food industry, namely in malting and brewering. It is characterised by chemical analysis - determining various compounds, but mostly in malt. By analysis, non-acceptable quality might be found quite late and allproduction is wasted. Therefore, there is aim to estimate products quality via analysis of primary raw material, i.e. of barley. However, the relation between barley chemical analysis and malt (consequently of beer produced) quality is up to now not wellknown. The aim of the project is (i) to find markers responsible for barley quality, especially in connection with compounds formed when barley caryopses are attacked by fungi, (ii) to modify present or eventually to develop new analytical methods for the determination of fungi metabolites, (iii) applying chemometrics techniques to find the most important compounds responsible for quality and modelling with genetic or artificial neural networks algorithms to formulate "soft" models for the relation

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Vypracována řada nových analytických postupů  pro stanovení  látek v ječmeni  a ve sladu, které vznikají anebo se jejich obsah mění v závislosti  na pěstebních  podmínkách a také při  napadení obilky ječmene plísněmi. Z markerů plísní vypracovány metody

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2004

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2006

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP07-GA0-GA-U/03:2

  • Datum dodání záznamu

    16. 10. 2007

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 983 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 983 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč