Studium odolnosti jarního a ozimého sladovnického ječmene k fuzariózám klasu a tvorba genotypů se zlepšenou rezistencí pomocí molekulárních markerů
Cíle projektu
Sladovnický ječmen je dlouhodobě významnou komoditou jak tuzemského zpracovatelského průmyslu, tak i pro export ve formě ječmene, sladu nebo piva. V důsledku globálního oteplování, zvýšené instability klimatických podmínek ve vegetačním období ječmene azvýšeného výskytu klasových fuzarií dochází k závažnému biologickému poškození zrna. Poškození se projevuje nejen výskytem fuzarií, čímž dochází ke snižováni výnosu, ale hlavně tvorbou karcinogenních látek, jako deoxynivalenol, které způsobujíznehodnocenízrna ječmene jak pro potravinářské tak i krmné využití. Nedostatek tradiční suroviny jarního sladovnického ječmene začal být od roku 2000 nahrazován ozimým sladovnickým ječmenem jak tuzemské, tak zahraniční provenience. V ČR bylo v roce 2000podle údajůObchodních sladoven a.s., největšího producenta sladu v ČR, průměrné napadení plísněmi 3,6 %. Sklizňový rok 2001, který byl pokládán za příznivý rok pro jarní ječmen, se projevil napadením plísněmi na úrovni 2,6 %. Podle pivovarské konvence
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)
Hlavní účastníci
Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
A study of spring and winter malting barley resistance to Fusarium head blight and development of genotypes with improved resistance using molecular markers
Anotace anglicky
Malting barley is a significant traditional commodity for both home processing industry and export in the form of barley, malt or beer. Global warming effects, increased instability of climatic conditions during the growing season of barley and increasedincidence of Fusarium head blight (FHB) result in serious biological damage of grain. It is not only occurrence of fusaria, which reduce grain yield, but mainly production of carcinogenic substances such as deoxynivalenol that deteriorate barley grainforboth food and feed purposes. Since 2000, the increased lack of a traditional raw material of spring malting barley has been compensated by winter malting barley of home and foreign origin. In 2000 in the Czech Republic (CR), data of the Obchodnísladovny, Co. Ltd., the greatest malt producer in CR, show that an average infection by moulds was 3.6 %. In the harvest year 2001 that was considered favourable for spring barley, infection by moulds was on a level of 2.6 %. According to the Brewery
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
CEP - vedlejší obor
GE - Šlechtění rostlin
CEP - další vedlejší obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
N - Nesplněno zadání
Zhodnocení výsledků projektu
Byla provedena testační analýza souboru genotypů jarního a ozimého ječmene umělou infekcí suspenzí klasových fuzárií. Na základě výsledků polního a laboratorního hodnocení a obsahu deoxynivalenolu byly vybrány genotypy ječmene s rozdílnou reakcí k FHB. U
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2003
Ukončení řešení
1. 1. 2005
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP06-GA0-GA-U/07:6
Datum dodání záznamu
15. 1. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
2 543 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 343 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
200 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
2 543 tis. Kč
Statní podpora
2 343 tis. Kč
92%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
Doba řešení
01. 01. 2003 - 01. 01. 2005