Nové ‚maskované‘ fusariové mykotoxiny vyskytující se ve sladu a pivu, objasnění jejich vzniku a návrh strategií pro jejich minimalizaci
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Česko-bavorská spolupráce ve VaV
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
M2 - Mezinárodní spolupráce
Číslo smlouvy
MSMT-5130/2018-1
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New ‚ ‘masked’ fusarium mycotoxins occurring in malt and beer, explaining the ways of origination and suggesting strategies for their mitigation
Anotace anglicky
The aim of the project is realization of integrated research in the area of ‘masked’ Fusarium mycotoxins, i.e. conjugates with mono-/oligoglycosides, within the barley-malt-beer production chain. Attention will be paid mainly to the unambiguous characterization of complex chemical structures of ‘masked’ mycotoxins present in the above mentioned commodities, because this is essential for their bioavailability in the human gastrointestinal tract, thus the health risk. A great effort will be devoted to clarification of the effects of technological processing during malting and brewing, which is usually accompanied with the increase of concentrations of these substances in intermediate and final products. The critical phases of technologies will be investigated and new ways of minimization of mycotoxins’ conjugates will be tested. An integral part of the project is also the synthesis of analytical standards that will allow the unambiguous identification and accurate quantification of conjugated mycotoxins in malt and beer, which has not been possible so far. In addition to that, rapid methods for determination of the total amount of conjugated mycotoxins, exploiting hydrolysis by specific enzymes, will be developed. Such methods are intended to be used in routine less well-equipped laboratories of food industry for a quick and effective control of the input raw material, resulting in an improvement of quality and safety of produced malt and beer. In a broader context, the proposed project should significantly contribute to protection of consumers’ health by minimization of chronic intake and low levels of mycotoxins from beer. With regard to the complementarity of the professional competence of both research partners, and the broad experience in problematics, highly effective realization of project objectives is expected.
Vědní obory
Kategorie VaV
IF - Infrastruktura výzkumu, vývoje a inovací
OECD FORD - hlavní obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
OECD FORD - vedlejší obor
—
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
EI - Biotechnologie a bionika
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt byl realizován v rámci Česko-bavorské spolupráce ve VaV, jejímž hlavním cílem bylo podporovat rozvoj přeshraniční spolupráce, přispět k vědeckému pokroku v České republice a ve Svobodném státě Bavorsko formou financování společných projektů. Neprobíhá tedy kontrola dílčích výstupů projektu prostřednictvím hodnotící komise, avšak je kontrolována správnost čerpání přidělených financí a přiměřenost jejich využití.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2018
Ukončení řešení
31. 12. 2020
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
19. 2. 2020
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP21-MSM-8E-U/01:1
Datum dodání záznamu
19. 6. 2021
Finance
Celkové uznané náklady
978 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
978 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč