Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pulzní elektrické pole jako inovativní nástroj snižující výskyt mikromycet rodu Fusarium a mykotoxinů v řetězci ječmen-slad-pivo

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    SGA0202000001

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    20-14649S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Pulsed electric field as an innovative tool for decreasing Fusarium micromycetes and mycotoxins in the barley-malt-beer production chain

  • Anotace anglicky

    Effective control of Fusarium infection of barley is of a high concern for malting industry due to the risk of mycotoxins production. To improve safety of the final products, malt and beer, introduction of approaches reducing molds growth during malting is highly desirable. Although number of physical, chemical and biological methods has been tested, none of them has met all the required criteria regarding effectiveness, and quality of malt used for brewing. In this context, pulsed electric field (PEF) represents a challenging technological intervention providing microbial inactivation with minimum undesirable side effects. Our research will comprise novel genomic, transcriptomic and metabolomic approaches, based on modern molecular genetic methods and high resolution mass spectrometry, to characterize the physico-chemical and (bio)chemical changes occurring after application of PEF on Fusarium infected barley. Additionally, influence of PEF on quality parameters of processing intermediates and final malt and beer will be evaluated in order to assess its upcoming practical potential.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    CB - Analytická chemie, separace

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2020

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2023

  • Poslední stav řešení

  • Poslední uvolnění podpory

    1. 4. 2023

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP24-GA0-GA-R

  • Datum dodání záznamu

    21. 5. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    9 665 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    9 143 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    528 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    57 tis. Kč