Studium faktorů ovlivňujících fenolové látky piva od surovin k hotovému pivu.
Cíle projektu
Cílem projektu je charakterizovat monomerní a polymerní fenoly českých a čínských odrůd ječmene, sladu a chmele a vyhodnotit pivovarský a sladařský proces z hlediska antioxidační kapacity a obsahu polyfenolů meziproduktů a hotového piva.
Klíčová slova
Phenolic substancesbarley and hop varietiesmaltantioxidant capacity
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
KONTAKT
Veřejná soutěž
KONTAKT 8 (SMSM2010ME5)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
2062/2011-320
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Factors affecting the beer phenolic compounds. Studies on the whole process: from raw materials to beer.
Anotace anglicky
The aim of the project is to investigate, qualitatively and quantitatively, the phenolic content in barley, hop and beer with focus on the malting and brewing process. Further insights on the phenolic behavior throughout the malting and brewing process,mainly the structural modifications, would be of great interest to the brewing industry and, as a consequence, for the beer consumers.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
CE - Biochemie
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10406 - Analytical chemistry
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byl vypracován dichotomický klíč pro autentizaci chmelových odrůd. V českých a čínských odrůdách sladařského ječmene byla provedena frakcionace polyfenolů a byly stanoveny jednotlivé polyfenoly. Pivovarský proces byl vyhodnocen z hlediska antioxidační k?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 5. 2010
Ukončení řešení
31. 12. 2012
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
16. 2. 2012
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP13-MSM-ME-U/01:1
Datum dodání záznamu
28. 6. 2013
Finance
Celkové uznané náklady
1 204 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 204 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
1 204 tis. Kč
Statní podpora
1 204 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 05. 2010 - 31. 12. 2012