Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Hlavní účastníci
Agrotest fyto, s.r.o.<br>Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů<br>Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta<br>PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
Smlouva číslo 146-2015-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Research of the wheat different grain discoloration types caused by substances with antioxidant effects, their use for development of varieties with positive health benefit for human and animal nutrition
Anotace anglicky
The project is focused on the wheat ability to synthesize anthocyanins and carotenoids in wheat grain which are important substances exhibiting antioxidant effect beneficial to consumers´ health. These substances are commonly present in fruits and vegetables but do not occur or occur only in a very low amount in common wheat cultivars. Specific donors of wheat carrying genes for blue aleurone, purple pericarp and yellow endosperm of grain will be used. It is supposed that combination of these different genes for different grain colours in one genotype will lead to increasing the antioxidant concentration in wheat grain. The use of current wheat cultivars in breeding program will lead to the development of wheat lines with high antioxidant content in grain and satisfactory yield ability due to improved genetic background. New wheat lines are expected to have higher antioxidant content than the used parental forms. Cultivation of newly developed wheat lines enable to produce raw materials richer in health-promoting substances. Long-term consumption of wheat fortified with antioxidant substances will have positive effects on the human and animal nutrition. Due to the fact that wheat is the most spread cereal crop, the extending of wheat grain utilisation will have a significant importance in the food processing industry. The modern analytical methods for the study of individual types of anthocyanins and carotenoids and their concentration in grain during the breeding process will be used. The effect of these substances will be tested on poultry. The rate of degradation of antioxidants in the grain during grain storing and heat processing of raw materials during bread baking will also be studied. The newly developed donors and breeding lines of wheat containing high content of antioxidants in grain will be offered to users. It is expected that the project will have considerable practical and theoretical importance.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GE - Šlechtění rostlin
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
V průběhu řešení projektu došlo k selektivnímu výběru pšenice s barevnými změnami, zpracování metodiky jejich hybridizace, sledování degradace barevných látek skladováním, ověření vlivu na zkrmování drůbeže a predikce významu na zdravotní stav spotřebitelů. Váha a spolehlivost, stejně jako praktická realizace výsledků mají v této řadě klesající tendenci.
Termíny řešení
Zahájení řešení
15. 4. 2015
Ukončení řešení
31. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
12. 4. 2018
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Datum dodání záznamu
25. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
14 399 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 922 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 477 tis. Kč