Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku
Cíle projektu
Cíle projektu jsou: - zhodnotit vliv úrovně energetického metabolismu dojnic na spektrum mastných kyselin mléčného tuku; - stanovit spektrum mastných kyselin mléčného tuku v závislosti na genotypu pro SCD, DGAT1, AGPAT6 a LEP; - vytvoření doporučení pro zpracovatelský průmysl k preferenci mléka se specifickými polymorfními variantami analyzovaných lokusů; - vyhodnocení dalších významných vlivů potenciálně ovlivňujících spektrum mastných kyselin (stádium laktace, sezóna, krmná dávka aj.); - modifikace stávajících analytických metod pro rutinní vyhodnocení spektra mastných kyselin mléčného tuku; - vyvinutí nového mléčného produktu (produktů) s cíleně pozměněným vyšším zastoupením zdravotně prospěšných látek (CLA aj.). Očekávaným přínosem je ovlivnění spektra mastných kyselin mléčného tuku přirozenou cestou tak, aby byla získána surovina a následně mléčný produkt s žádoucími vlastnostmi, které mohou zajistit jeho uplatnitelnost v tržním prostředí.
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Hlavní účastníci
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
70-2015-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition
Anotace anglicky
The aims of project are: - to evaluate an impact of energy metabolism level in dairy cows on milk fatty acid composition; - to determine spectrum of milk fatty acids in dependence to genotype for SCD, DGAT1, AGPAT6 and LEP; - to create a recommendation for food processing industry to prefer milk with specific polymorphic variants of analysed loci; evaluation of other important effects which could potentially influence milk fatty acids spectrum (e.g. stage of lactation, seasonal effect, nutrition); - modification of current analytical methods to methods for routine evaluation of milk fatty acids composition; - development of a new milk product (s) with a higher proportion of intentionally amended health beneficial substances (CLA etc.).
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GG - Chov hospodářských zvířat
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
40202 - Pets
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Získané výsledky svým počtem odpovídají stanovenému plánu, jsou kvalitní a využitelné v praxi.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2015
Ukončení řešení
31. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
12. 4. 2018
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Datum dodání záznamu
25. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
12 400 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 150 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 250 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
12 400 tis. Kč
Statní podpora
11 150 tis. Kč
89%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GG - Chov hospodářských zvířat
Doba řešení
01. 04. 2015 - 31. 12. 2018