Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1510336

Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku

Cíle projektu

Cíle projektu jsou: - zhodnotit vliv úrovně energetického metabolismu dojnic na spektrum mastných kyselin mléčného tuku; - stanovit spektrum mastných kyselin mléčného tuku v závislosti na genotypu pro SCD, DGAT1, AGPAT6 a LEP; - vytvoření doporučení pro zpracovatelský průmysl k preferenci mléka se specifickými polymorfními variantami analyzovaných lokusů; - vyhodnocení dalších významných vlivů potenciálně ovlivňujících spektrum mastných kyselin (stádium laktace, sezóna, krmná dávka aj.); - modifikace stávajících analytických metod pro rutinní vyhodnocení spektra mastných kyselin mléčného tuku; - vyvinutí nového mléčného produktu (produktů) s cíleně pozměněným vyšším zastoupením zdravotně prospěšných látek (CLA aj.). Očekávaným přínosem je ovlivnění spektra mastných kyselin mléčného tuku přirozenou cestou tak, aby byla získána surovina a následně mléčný produkt s žádoucími vlastnostmi, které mohou zajistit jeho uplatnitelnost v tržním prostředí.

Klíčová slova

milk fatty acidscow healthgenetic polymorphism

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    70-2015-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition

  • Anotace anglicky

    The aims of project are: - to evaluate an impact of energy metabolism level in dairy cows on milk fatty acid composition; - to determine spectrum of milk fatty acids in dependence to genotype for SCD, DGAT1, AGPAT6 and LEP; - to create a recommendation for food processing industry to prefer milk with specific polymorphic variants of analysed loci; evaluation of other important effects which could potentially influence milk fatty acids spectrum (e.g. stage of lactation, seasonal effect, nutrition); - modification of current analytical methods to methods for routine evaluation of milk fatty acids composition; - development of a new milk product (s) with a higher proportion of intentionally amended health beneficial substances (CLA etc.).

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages
    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
    40202 - Pets

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Získané výsledky svým počtem odpovídají stanovenému plánu, jsou kvalitní a využitelné v praxi.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2015

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2018

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    12. 4. 2018

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP19-MZE-QJ-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    25. 6. 2019

Finance

  • Celkové uznané náklady

    12 400 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    11 150 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 250 tis. Kč