Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 2 (SMZE2013MZE01)
Hlavní účastníci
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.<br>Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
2197-2012-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Effect genetic polymorphism lipogenic enzymes on the milk fat,composition of the fatty acids in milk in small rumimants (goat, sheep).
Anotace anglicky
The main objective of the project is the creation of functional foods with a positive effect on human health. Furthermore, to reveal the influence of genetic variants of candidate genes for milk fat content, fatty acids in milk of small ruminants and to find genetic variants with potentially the best effect on milk composition particularly with regard to nutrient content of positive fat acids (FA). Other interests of the project will also: -verify the suitability of feed supplements on the basis of freshwater algae on the milk of small ruminants for the purpose of functional foods -evaluate the impact of freshwater algae on selected nutritional and sensory value of milk, especially the omega-3 and omega-6 fatty acids - Design of appropriate techniques to improve the dietary properties of dairy products from goat's and sheep's milk and thereby improve the application of market -selected parameters to analyze the breeding environment that may have a potential influence on the quantitative and qualitative indicators of production of small ruminants.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
EB - Genetika a molekulární biologie
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>30101 - Human genetics
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hlavním cílem projektu byla tvorba funkční potraviny s pozitivním efektem na lidské zdraví. Dále pak odhalení vlivu genetických variant kandidátních genů na obsah mléčného tuku; zastoupení mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců a nalezení genetické varianty s potenciálně nejlepším efektem na složení mléka, zejména s ohledem na obsah nutričně pozitivních MK. Dalším zájmem projektu bylo také ověření vhodnosti krmných doplňků na bázi sladkovodních řas na kvalitu mléka malých přežvýkavců za účelem tvorby funkční potraviny, vyhodnocení vlivu sladkovodních řas na vybrané nutriční a senzorické hodnoty mléka, zejména na obsah omega-3 a omega-6 masných kyselin a navržení vhodných technologických postupů ke zlepšení dietetických vlastností mléčných produktů z kozího a ovčího mléka a tím zlepšení jejich uplatnění na trhu. Cíle projektu byly splněny.
Termíny řešení
Zahájení řešení
14. 1. 2013
Ukončení řešení
1. 12. 2017
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
31. 5. 2017
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP18-MZE-QJ-U/01:1
Datum dodání záznamu
26. 6. 2018
Finance
Celkové uznané náklady
13 598 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 149 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 449 tis. Kč