Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
FV40233

Výzkum a vývoj procesů hydrolýzy mikrobiální biomasy pro přípravu komponent s vysokou biologickou hodnotou.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo průmyslu a obchodu

  • Program

    TRIO

  • Veřejná soutěž

    TRIO 4 (SMPO201900001)

  • Hlavní účastníci

    KORTAN spol. s r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    2019FV40233

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Research and development of processes of microbial hydrolysis for the anglicky: preparation of components with high biological value.

  • Anotace anglicky

    Many studies pointed out that microbial biomass like yeasts, algae, cyanobacterium and even krill are interesting sources of protein, mineral nutrients, dietary fibre, essential fatty acids and others. However, the question is to which extent the said compounds present in microbial biomass are utilizable/digestible and consequently beneficial to human body. Due to its durability, the cell wall must be usually disintegrated in order to facilitate access of human body to intracellular content of microbial biomass. The goal of the project is to carefully select appropriate method of cell disintegration and develop subsequent hydrolysis process by new methods. The successful hydrolysis methods tested on proteins from different sources will be modified for this purpose. Specifically, apart from enzymatic hydrolysis, we will focus on hydrolysis catalysed by lactic acid (either by lactic acid itself or by sour whey with high content of lactic acid). The aim is to gain hydrolysed, easily digestible, protein with high content of essential amino acids. We will investigate also utilization of filtration residue gained after processing of hydrolysis reaction mixture. The project presents continuation of several year development of new methods for protein hydrolysis characterized by utilization of lactic acid or sour whey with high content of lactic acid. This method was suggested for hydrolysis of protein originated from brewer's yeast and lupine (it is covered by Czech national patents no. 306184 and 303837). Project is based on modification of verified hydrolysis methods for specific algae protein, development of algae disintegration and subsequent hydrolysis to optimal extent, fraction separation and their final processing. Project outputs will be optimized technology of novel hydrolysis method of protein originated from algae biomass and obtaining of other interesting nutrient compounds. Final products will find utilization as functional food, dietary supplements.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    20501 - Materials engineering

  • OECD FORD - vedlejší obor

    20801 - Environmental biotechnology

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    EI - Biotechnologie a bionika<br>JG - Hutnictví, kovové materiály<br>JP - Průmyslové procesy a zpracování

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt dosáhl stanovených cílů a výstupů projektu. Výsledkem řešení projektu je chléb, bílkovinný přípravek do potravin a technologie hydrolýzy mikrobiální biomasy.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 3. 2019

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2022

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    18. 3. 2021

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP23-MPO-FV-U

  • Datum dodání záznamu

    28. 6. 2023

Finance

  • Celkové uznané náklady

    27 735 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    18 524 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    9 013 tis. Kč