Výzkum a vývoj procesů hydrolýzy mikrobiální biomasy pro přípravu komponent s vysokou biologickou hodnotou.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Program
TRIO
Veřejná soutěž
TRIO 4 (SMPO201900001)
Hlavní účastníci
KORTAN spol. s r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
2019FV40233
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Research and development of processes of microbial hydrolysis for the anglicky: preparation of components with high biological value.
Anotace anglicky
Many studies pointed out that microbial biomass like yeasts, algae, cyanobacterium and even krill are interesting sources of protein, mineral nutrients, dietary fibre, essential fatty acids and others. However, the question is to which extent the said compounds present in microbial biomass are utilizable/digestible and consequently beneficial to human body. Due to its durability, the cell wall must be usually disintegrated in order to facilitate access of human body to intracellular content of microbial biomass. The goal of the project is to carefully select appropriate method of cell disintegration and develop subsequent hydrolysis process by new methods. The successful hydrolysis methods tested on proteins from different sources will be modified for this purpose. Specifically, apart from enzymatic hydrolysis, we will focus on hydrolysis catalysed by lactic acid (either by lactic acid itself or by sour whey with high content of lactic acid). The aim is to gain hydrolysed, easily digestible, protein with high content of essential amino acids. We will investigate also utilization of filtration residue gained after processing of hydrolysis reaction mixture. The project presents continuation of several year development of new methods for protein hydrolysis characterized by utilization of lactic acid or sour whey with high content of lactic acid. This method was suggested for hydrolysis of protein originated from brewer's yeast and lupine (it is covered by Czech national patents no. 306184 and 303837). Project is based on modification of verified hydrolysis methods for specific algae protein, development of algae disintegration and subsequent hydrolysis to optimal extent, fraction separation and their final processing. Project outputs will be optimized technology of novel hydrolysis method of protein originated from algae biomass and obtaining of other interesting nutrient compounds. Final products will find utilization as functional food, dietary supplements.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
20501 - Materials engineering
OECD FORD - vedlejší obor
20801 - Environmental biotechnology
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
EI - Biotechnologie a bionika<br>JG - Hutnictví, kovové materiály<br>JP - Průmyslové procesy a zpracování
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt dosáhl stanovených cílů a výstupů projektu. Výsledkem řešení projektu je chléb, bílkovinný přípravek do potravin a technologie hydrolýzy mikrobiální biomasy.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 3. 2019
Ukončení řešení
31. 12. 2022
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
18. 3. 2021
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP23-MPO-FV-U
Datum dodání záznamu
15. 5. 2024
Finance
Celkové uznané náklady
27 965 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
18 524 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
9 442 tis. Kč