Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
611-2018-14152
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components
Anotace anglicky
Finding the procedures and conditions for the cultivation of microalgae utilizing liquid waste from processing milk (cheese whey, brine from cheese whey demineralization) as part of the culture media. Creating isolation procedures of algal biomass components applicable in dairy products and food supplements. Creating new recipes and technological processes for the production of new dairy products and food supplements with the addition of microalgae or their components.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - vedlejší obor
10606 - Microbiology
OECD FORD - další vedlejší obor
20801 - Environmental biotechnology
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
EE - Mikrobiologie, virologie<br>EI - Biotechnologie a bionika<br>GM - Potravinářství
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Jedná se o projekt, který splnil své zadání. Byly vytvořeny receptury a výrobní technologické postupy nových mléčných produktů a doplňků stravy s přidanou nutriční hodnotou pocházející z biomasy mikrořas nebo jejich komponent. Silnou stránkou projektu je přímá aplikovatelnost v praxi, projekt je využitelný mlékárenskými podniky a výrobci doplňků stravy.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2019
Ukončení řešení
31. 12. 2023
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
20. 3. 2023
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP24-MZE-QK-U
Datum dodání záznamu
20. 6. 2024
Finance
Celkové uznané náklady
18 171 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
15 390 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
2 781 tis. Kč