Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QK1910300

Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ

  • Veřejná soutěž

    VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    611-2018-14152

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components

  • Anotace anglicky

    Finding the procedures and conditions for the cultivation of microalgae utilizing liquid waste from processing milk (cheese whey, brine from cheese whey demineralization) as part of the culture media. Creating isolation procedures of algal biomass components applicable in dairy products and food supplements. Creating new recipes and technological processes for the production of new dairy products and food supplements with the addition of microalgae or their components.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - vedlejší obor

    10606 - Microbiology

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    20801 - Environmental biotechnology

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    EE - Mikrobiologie, virologie<br>EI - Biotechnologie a bionika<br>GM - Potravinářství

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Jedná se o projekt, který splnil své zadání. Byly vytvořeny receptury a výrobní technologické postupy nových mléčných produktů a doplňků stravy s přidanou nutriční hodnotou pocházející z biomasy mikrořas nebo jejich komponent. Silnou stránkou projektu je přímá aplikovatelnost v praxi, projekt je využitelný mlékárenskými podniky a výrobci doplňků stravy.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2019

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2023

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    20. 3. 2023

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP24-MZE-QK-U

  • Datum dodání záznamu

    20. 6. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    18 171 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    15 390 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    2 781 tis. Kč