Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR
Cíle projektu
Cíle projektu jsou: - zlepšit zdravotní stav dojnic; - zlepšit složení produkovaného kravského mléka a jeho technologické vlastnosti; - inovovat metody kontroly jeho technologické kvality; - stanovit genotypy krav pro kappa-kasein, beta-kasein a beta-laktoglobulin, zjistit složení mléka, provést detailní analýzu koagulačního procesu v mléce, zjistit rozdíly mezi genotypy; - stanovit genotypy krav pro DGAT1 a FASN, zjistit složení mléka, provést analýzu spektra mastných kyselin v mléčném tuku, zjistit rozdíly mezi genotypy. Očekávaným přínosem je zvýšení kvality produkovaného mléka, což umožní zvýšit kvalitu vyráběných potravin. Navazujícím přínosem je vyšší konkurenceschopnost zemědělských a potravinářských podniků vnesením vyšší přidané hodnoty do mlékárenské produkce.
Klíčová slova
dairy cowmilk compositionsubclinical ketosisscreeningprophylaxiselectrochemical sensorlactoprotein coagulationgenetical lactoprotein polymorphismkappa-caseinbeta-lactoglobulintechnological milk properties
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Hlavní účastníci
Bentley Czech s.r.o.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
71-2015-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR
Anotace anglicky
The goals of the project are as follows: Improvement of the health status of the dairy cows; improvement of the composition of milk, and its technological properties; inovation of methods for the control of milk technological quality; genotyping of cows for casein kappa, casein beta and lactoglobulin beta, setting of milk composition, and detailed analyse of coagulaiton proces of milk, evaluate the differences among genotypes; genotyping of cows for DGAT1 and FASN, setting of milk composition, analyse of fatty acids in milk, evaluate the differences among genotypes. The anticipated benefit is the improvement of milk and milk products quality. It enables the improvement of produced foodstuffs. The subsequent benefit is higher competitivness of agricultural and foodprocessing enterprises by the higher added value in the milk production.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
CEP - vedlejší obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
CEP - další vedlejší obor
GM - Potravinářství
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
40202 - Pets
40203 - Husbandry
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Vyčerpávající množství výsledků projektu je naplněním všech 5 základních cílů projektu. Výzkumný projekt řešil identifikaci subklinické ketózy, problematiku subklinické mastitidy, parametry syřitelnosti mléka, využití polymorfismu proteinů, spektrum mastných kyselin mléčného tuku dle genotypu s cílem zvýšení kvality vyráběných potravin. Součástí získání sítě ukazatelů je průběžné řešení metodických podmínek a technických zařízení pro jejich stanovení. Získané výsledky jsou pevným základem sledování kvality mléka a jejich praktického využití.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2015
Ukončení řešení
31. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
26. 4. 2018
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Datum dodání záznamu
25. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
13 100 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 761 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 339 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
13 100 tis. Kč
Statní podpora
11 761 tis. Kč
89%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GH - Výživa hospodářských zvířat
Doba řešení
01. 04. 2015 - 31. 12. 2018