Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1510339

Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR

Cíle projektu

Cíle projektu jsou: - zlepšit zdravotní stav dojnic; - zlepšit složení produkovaného kravského mléka a jeho technologické vlastnosti; - inovovat metody kontroly jeho technologické kvality; - stanovit genotypy krav pro kappa-kasein, beta-kasein a beta-laktoglobulin, zjistit složení mléka, provést detailní analýzu koagulačního procesu v mléce, zjistit rozdíly mezi genotypy; - stanovit genotypy krav pro DGAT1 a FASN, zjistit složení mléka, provést analýzu spektra mastných kyselin v mléčném tuku, zjistit rozdíly mezi genotypy. Očekávaným přínosem je zvýšení kvality produkovaného mléka, což umožní zvýšit kvalitu vyráběných potravin. Navazujícím přínosem je vyšší konkurenceschopnost zemědělských a potravinářských podniků vnesením vyšší přidané hodnoty do mlékárenské produkce.

Klíčová slova

dairy cowmilk compositionsubclinical ketosisscreeningprophylaxiselectrochemical sensorlactoprotein coagulationgenetical lactoprotein polymorphismkappa-caseinbeta-lactoglobulintechnological milk properties

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Bentley Czech s.r.o.
    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    71-2015-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR

  • Anotace anglicky

    The goals of the project are as follows: Improvement of the health status of the dairy cows; improvement of the composition of milk, and its technological properties; inovation of methods for the control of milk technological quality; genotyping of cows for casein kappa, casein beta and lactoglobulin beta, setting of milk composition, and detailed analyse of coagulaiton proces of milk, evaluate the differences among genotypes; genotyping of cows for DGAT1 and FASN, setting of milk composition, analyse of fatty acids in milk, evaluate the differences among genotypes. The anticipated benefit is the improvement of milk and milk products quality. It enables the improvement of produced foodstuffs. The subsequent benefit is higher competitivness of agricultural and foodprocessing enterprises by the higher added value in the milk production.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • CEP - vedlejší obor

    GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat

  • CEP - další vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages
    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
    40202 - Pets
    40203 - Husbandry

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Vyčerpávající množství výsledků projektu je naplněním všech 5 základních cílů projektu. Výzkumný projekt řešil identifikaci subklinické ketózy, problematiku subklinické mastitidy, parametry syřitelnosti mléka, využití polymorfismu proteinů, spektrum mastných kyselin mléčného tuku dle genotypu s cílem zvýšení kvality vyráběných potravin. Součástí získání sítě ukazatelů je průběžné řešení metodických podmínek a technických zařízení pro jejich stanovení. Získané výsledky jsou pevným základem sledování kvality mléka a jejich praktického využití.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2015

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2018

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    26. 4. 2018

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP19-MZE-QJ-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    25. 6. 2019

Finance

  • Celkové uznané náklady

    13 100 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    11 761 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 339 tis. Kč