Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pohled na plýtvání potravinami

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F14%3A00077602" target="_blank" >RIV/00216224:14110/14:00077602 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pohled na plýtvání potravinami

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie FAO naznačuje, že zhruba jedna třetina z potravin vyrobených pro lidskou spotřebu je globálně nevyužitá, což představuje asi 1,3 miliardy tun ročně. Potravinami se plýtvá v celém dodavatelském řetězci, od počáteční zemědělské produkce až po finální spotřebu v domácnostech či jednotlivců. Světová populace by do roku 2050 měla činit zhruba 9 miliard obyvatel. Aby množství potravin toto navýšení pokrylo, je třeba, aby se zemědělská produkce zvýšila. Současně s tímto řešením je však potřeba bojovat proti potravinovým ztrátám a plýtvání potravinami, protože zvýšení produkce potravin stačit nemusí a přírodní zdroje nejsou bezedné. prioritou by však vždy měla zůstat potravinová bezpečnost. S potravinami je třeba nakládat takovým způsobem, abychom negativně neovlivnili jejich bezpečnost a poživatelnost, ale vždy i s ohledem na přírodu, která nám potraviny poskytuje.

  • Název v anglickém jazyce

    Look at food losses

  • Popis výsledku anglicky

    A study of the FAO indicates that approximately one third of food made for human consumption is globally unused, which counts to 1.3 billion tons a year. Food is wasted throughout the whole supply chain - from the initial agricultural production to the final consumption in households or individuals. The world population is estimated to be 9 bilion by 2050. To ensure that there is enough food to cover this increase, it is nessary for agricultural production, in spite of decreasing sources and climate changes, to be increased. Simultaneously it is important to fight against food losses and food waste since the increase of food production does not have to be sufficient and natural sources are not bottomless. The priority should, howeever, always be food safety. Food must be treated in the way not to negatively influence their safety and adibility, but also with respect to nature, which provides us with the food.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    153-155

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus