Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
2B06047

Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Zdravý a kvalitní život

  • Veřejná soutěž

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    1182/2010-31

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Utilization of vegetable raw materials as an alternative of cow's milk at manufacturing of functional food-stuffs.

  • Anotace anglicky

    Recently consumer's interest at functional food-stuffs rapidly grows. Number of persons, who suffer from food alergies or diseases, which outbreak unhealthy life-style contributes to (hypertenzion, hypercholesterolemia, obesity, cancer, etc.), increasestoo. Solution of this project should contribute to extension of line by dairy-like food-stuffs. However, this products won't contain lactose, alergenic milk proteins, cholesterol and their composition will have positive action to human health. Food-stuffssuitable for pacients with phenylketonuria or coeliak disease will be proposed too. Vegetable raw materials will be used at technologies as an alternative of cow's milk.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • CEP - další vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt řešil problematiku vývoje nových výrobků s funkčními vlastnostmi jako náhrady mléčných výrobků, které budou určené zejména pro osoby s určitou metabolickou poruchou, ale také preventivně. Výsledkem je 15 podaných užitných vzorů a významná publik?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 7. 2006

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 2. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    3. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    9 251 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    8 323 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    928 tis. Kč