Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
2B06048

Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Zdravý a kvalitní život

  • Veřejná soutěž

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    1182/2010-31

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures

  • Anotace anglicky

    Food mustn't contain microorganisms, their metabolites or toxins, that mean unacceptable risk for human health. Extent of contamination must be controled during industrial process and at final products. It is necessary to establish new quick and reliableanalytical methods. This project is targeted the dairy processing and its risks. Particular attention will be payed to sucking infant support. Methods of detection and determination of risk microorganisms genus will be developed for use in dairy industry. Problems of food-safety (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella sp., Enterobacter sakazakii) and spoilage microorganisms like spore-forming bacteria or psychrotrophs will be solved. Preventive measures against food pathogens and spoilage microorrganisms will be suggested. Problems of system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) will be solved in branch of food-safety.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Práce přináší celou řadu významných výsledků pro mlékárenskou praxi. Zejména se jedná o zavedení nových a optimalizaci některých dřívějších mikrobiologických metod (kultivačních, molekulárně-biologických, imunochemických, aj.) pro stanovení nežádoucích ?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 7. 2006

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 2. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    3. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    15 205 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    13 469 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 736 tis. Kč