European Network for integrating novel technologies for food processing
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Podpora projektů sedmého rámcového programu Evropského společenství pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace (2007 až 2013) podle zákona č. 171/2007 Sb.
Veřejná soutěž
FP7-KBBE-2007-2A
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
RP - Spolufinancování programu EK
Číslo smlouvy
1089/2011-321
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
European Network for integrating novel technologies for food processing
Anotace anglicky
The Network of Excellence HighTech Europe facilitates the implementation of high-tech processing at industrial scale via strongly connected regional knowledge transfer chains consisting of basic-applied science centres (11 in total), industry federations(5), Innovation Relay Centre (1) and SMEs (5). Its main aim is to identify, develop and demonstrate potential, cost-efficient, innovations to be used by SMEs via a Science Cube approach and availability of high-tech pilot facilities. This approach linksinnovation sources (bio-, nano- and information and communication technologies), scientific principles and food engineering operations. In addition, industrial needs are mapped and linked with the results from the Science Cube approach, using a novel Lighthouse Watcher concept. New routes for implementation are developed such as a Knowledge Auction and an Implementation Award honouring full chain innovations. Next, knowledge transfer schemes elucidate feasibility studies and business cases based on unique patent portfolios convincing entrepreneurs and early adopters to acquire "lead market" positions. Here, ethical, legal, social aspects and consumer perception regarding high-tech food processing are taken into account in order to set up a first, well-balanced Agenda of the White Book on high-tech food processing for policy and regulatory bodies. Dissemination of European findings and training and career development, especially for young scientists sharing spirit and enthusiasm with their senior colleagues in the Network of Excellence, allow attracting new stakeholders and next generations for a durable network finally merging into the future European Institute for Food Processing. Herein, critical mass and joint initiatives at the interface of theFood Manufacturers and Technology Providers substantially increase the innovation rate and competitiveness of the European Agro-Food sector.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
20501 - Materials engineering<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hodnocení výsledků řešení ministerstvo neprovádí, neboť podmínkou podpory je, že uchazeč byl vybrán mezinárodním poskytovatelem v souladu s pravidly příslušného programu. Projekt je hodnocen až po jeho schválení mezinárodním poskytovatelem.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 5. 2009
Ukončení řešení
30. 4. 2013
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
27. 2. 2013
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP14-MSM-7E-U/01:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2014
Finance
Celkové uznané náklady
1 059 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 059 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč