Technologická kvalita pšeničných mouk jako jeden z rozhodujících faktorů rozvoje a modernizace výroby pšeničného škrobu v ČR
Cíle projektu
Podle své rozvojové koncepce do roku 2000 počítá škrobárenský průmysl s výrazným zvýšením produkce pšeničného škrobu, avšak její úspěšná realisace je podmíněna modernisací a koncentrací současných výrobních kapacit. Jedním ze základních požadavků pro zvýšení výkonnosti a pro modernisaci našich pšeničných škrobáren je zajištění dostatečného množství pšeničné mouky standardní technologické kvality, která významnou měrou ovlivňuje technologii a ekonomiku výroby a potažmo i uplatnění finálních výrobků na trhu. Vzhledem k tomu, že v ČR převažuje výroba bramborového škrobu a výroba pšeničného škrobu byla až do počátku devadesátých let spíše okrajovou záležitostí, nebyla u nás dosud stanovena kriteria a analytické metody pro hodnocení kvality českých pšeničných mouk z hlediska jejich zpracování ve škrobárenském průmyslu. Toto je i hlavním důvodem pro řešení navrhovaného projektu, jehož cílem je určení a praktické ověření kriterií pro hodnocení technologické kvality pšeničných mouk pro škrobárenské zprac
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
A technological quality of wheat flavours as an important condition for a development and a modernisation of wheat starch production in ČR
Anotace anglicky
The program of Czech starch industry development up to year 2000 anticipates considerable increase of wheat starch production. The program can be realized entirely in connection with more modern and concentrated production capacities. To do this, Czech starch industry requires that a sufficient quantity of wheat flour of a standard technological quality was guaranted. Technology and starch production effectiveness are predominantly affected by wheat quality and consequently success of products is affected too. Till now potato starch production has been prevailing in Czech Republic and a small attention was paid to wheat starch production in past. No analytical methods as well as quality parameters of Czech wheat flours have been determinated till now.The aim of this project is to determine and in praxis to verify such parameters that will be important for evaluation of wheat technological quality for starch production. Analytical methods, either implemented or newly developed, will be applied
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly vypracovány metodiky SOP pro hodnocení pšeničných mouk. Ověřila se vhodnost metody LALLS pro stanovení distribuce velikosti škrobových zrn. Stanovené cíle uvedené v původní metodice projektu nebyly zcela splněny.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1997
Ukončení řešení
1. 1. 1999
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2000/MZE/MZE0QA/U/5:1
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
967 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
727 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
967 tis. Kč
Statní podpora
727 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 1997 - 01. 01. 1999