Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
EP7203

Technologická kvalita pšeničných mouk jako jeden z rozhodujících faktorů rozvoje a modernizace výroby pšeničného škrobu v ČR

Cíle projektu

Podle své rozvojové koncepce do roku 2000 počítá škrobárenský průmysl s výrazným zvýšením produkce pšeničného škrobu, avšak její úspěšná realisace je podmíněna modernisací a koncentrací současných výrobních kapacit. Jedním ze základních požadavků pro zvýšení výkonnosti a pro modernisaci našich pšeničných škrobáren je zajištění dostatečného množství pšeničné mouky standardní technologické kvality, která významnou měrou ovlivňuje technologii a ekonomiku výroby a potažmo i uplatnění finálních výrobků na trhu. Vzhledem k tomu, že v ČR převažuje výroba bramborového škrobu a výroba pšeničného škrobu byla až do počátku devadesátých let spíše okrajovou záležitostí, nebyla u nás dosud stanovena kriteria a analytické metody pro hodnocení kvality českých pšeničných mouk z hlediska jejich zpracování ve škrobárenském průmyslu. Toto je i hlavním důvodem pro řešení navrhovaného projektu, jehož cílem je určení a praktické ověření kriterií pro hodnocení technologické kvality pšeničných mouk pro škrobárenské zprac

Klíčová slova

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program podnikatelského výzkumu

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    A technological quality of wheat flavours as an important condition for a development and a modernisation of wheat starch production in ČR

  • Anotace anglicky

    The program of Czech starch industry development up to year 2000 anticipates considerable increase of wheat starch production. The program can be realized entirely in connection with more modern and concentrated production capacities. To do this, Czech starch industry requires that a sufficient quantity of wheat flour of a standard technological quality was guaranted. Technology and starch production effectiveness are predominantly affected by wheat quality and consequently success of products is affected too. Till now potato starch production has been prevailing in Czech Republic and a small attention was paid to wheat starch production in past. No analytical methods as well as quality parameters of Czech wheat flours have been determinated till now.The aim of this project is to determine and in praxis to verify such parameters that will be important for evaluation of wheat technological quality for starch production. Analytical methods, either implemented or newly developed, will be applied

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Byly vypracovány metodiky SOP pro hodnocení pšeničných mouk. Ověřila se vhodnost metody LALLS pro stanovení distribuce velikosti škrobových zrn. Stanovené cíle uvedené v původní metodice projektu nebyly zcela splněny.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1997

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1999

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2000/MZE/MZE0QA/U/5:1

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    967 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    727 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč