Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
EP9179

Metody pro posuzování shody a detekci falšování potravin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program podnikatelského výzkumu

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Lean meat content is the best quality parameter of meat products.

  • Anotace anglicky

    Lean meat content is the best quality parameter of meat products. With that parameter meat products may be divided very easily in different quality classes (and prices) which are understandable for each consumer in each country. There are some typical component (for structural formula see Figure 1) of meat proteins, e.g., 3-methylhistidine (3-MeHis; [S]-1-methylimidazole-4-alanine; t-methyl-L-histidine), Ne-methyllysine and creatinine. Especially 3-MeHis is a normal constituent of the myofibrillar protein actine and myosine. It was published that levels of protein-bound 3-MeHis in different species of meat are constant. Hitherto no 3-MeHis residues are determined in other foodstuffs, rich in proteins as milk, eggs, soya etc. That is why the determination of 3-MeHis in meat product can be used as an index of lean meat content. The aim of the year 1999 is to develope and verify method for lean meat content determination by capillary isotachophoresis.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

    CG - Elektrochemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt byl řešen v souladu s plánem a dosažené výsledky jsou na velmi dobré úrovni.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1999

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2002

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2003/MZE/MZE3QA/U/N/3:1

  • Datum dodání záznamu

    23. 10. 2003

Finance

  • Celkové uznané náklady

    760 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    550 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    226 tis. Kč