Metody pro posuzování shody a detekci falšování potravin
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Lean meat content is the best quality parameter of meat products.
Anotace anglicky
Lean meat content is the best quality parameter of meat products. With that parameter meat products may be divided very easily in different quality classes (and prices) which are understandable for each consumer in each country. There are some typical component (for structural formula see Figure 1) of meat proteins, e.g., 3-methylhistidine (3-MeHis; [S]-1-methylimidazole-4-alanine; t-methyl-L-histidine), Ne-methyllysine and creatinine. Especially 3-MeHis is a normal constituent of the myofibrillar protein actine and myosine. It was published that levels of protein-bound 3-MeHis in different species of meat are constant. Hitherto no 3-MeHis residues are determined in other foodstuffs, rich in proteins as milk, eggs, soya etc. That is why the determination of 3-MeHis in meat product can be used as an index of lean meat content. The aim of the year 1999 is to develope and verify method for lean meat content determination by capillary isotachophoresis.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
CG - Elektrochemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt byl řešen v souladu s plánem a dosažené výsledky jsou na velmi dobré úrovni.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1999
Ukončení řešení
1. 1. 2002
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2003/MZE/MZE3QA/U/N/3:1
Datum dodání záznamu
23. 10. 2003
Finance
Celkové uznané náklady
760 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
550 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
226 tis. Kč