Predikce senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie a umělé inteligence
Cíle projektu
Hlavním cílem projektu je vývoj účinného a univerzálního nástroje pro rychlé hodnocení (predikci) senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací a umělé inteligence prostřednictvím hlubokých neuronových sítí. Dílčím cílem je vytvoření funkční konvoluční neuronové sítě, pomocí samořízeného (self-supervized) přístupu, jež by dokázala efektivně extrahovat složky vstupních dat (FTIR spectrum), a která by posléze sloužila jako základ pro následnou finální neuronovou síť predikující cílovou proměnnou. Tímto dílčím cílem se položí také základ pro využití sítě pro hodnocení dalších parametrů piva, jako je celková koncentrace polyfenolů a hořkost piva, případně do budoucna mnoho dalších.
Klíčová slova
artificial intelligencedeep neural networkbeerflavor stabilityinfrared spetroscopyquality control
Veřejná podpora
Poskytovatel
Technologická agentura ČR
Program
TREND
Veřejná soutěž
TREND 3 (STA02020FW030)
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
FW03010440 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Prediction of sensory stability of beer by infrared spectroscopy and artificial intelligence
Anotace anglicky
The main aim of the project is a development of an efficient and universal tool for fast evaluation (prediction) of sensory stability of beer by infrared spectroscopy and artificial intelligence through deep neural networks. The partial goal of the project is creation of a functional convolutional neural network, by self-supervised approach, allowing effective extraction of input data (FTIR spectra) components which will serve as a base for successive neural network for target variable prediction. This partial goal will also lay the basis for the use of the network for the evaluation of other beer parameters, such as total polyphenol concentration and bitterness, and possibly many more in the future.
Vědní obory
Kategorie VaV
VV - Experimentální vývoj
OECD FORD - hlavní obor
10406 - Analytical chemistry
OECD FORD - vedlejší obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - další vedlejší obor
10201 - Computer sciences, information science, bioinformathics (hardware development to be 2.2, social aspect to be 5.8)
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)AF - Dokumentace, knihovnictví, práce s informacemi
BC - Teorie a systémy řízení
BD - Teorie informace
CB - Analytická chemie, separace
GM - Potravinářství
IN - Informatika
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hlavním cílem projektu byl vývoj účinného a univerzálního nástroje pro rychlé hodnocenı́ (predikci) senzorické stability piva pomocı́ infračervené spektroskopie s Fourierovou transformacı́ a umělé inteligence prostřednictvím hlubokých neuronových sítí. Oponentní komise se shodla, že cíle projektu i výsledky projektu byly dosaženy v souladu se Smlouvou o poskytnutí podpory, proto lze konstatovat, že projekt uspěl podle zadání.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2021
Ukončení řešení
31. 12. 2024
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 2. 2024
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP25-TA0-FW-U
Datum dodání záznamu
23. 6. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
8 000 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 791 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
5 209 tis. Kč
Uznané náklady
8 000 tis. Kč
Statní podpora
2 791 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Technologická agentura ČR
OECD FORD
Analytical chemistry
Doba řešení
01. 01. 2021 - 31. 12. 2024