Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
FW03010440

Predikce senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie a umělé inteligence

Cíle projektu

Hlavním cílem projektu je vývoj účinného a univerzálního nástroje pro rychlé hodnocení (predikci) senzorické stability piva pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací a umělé inteligence prostřednictvím hlubokých neuronových sítí. Dílčím cílem je vytvoření funkční konvoluční neuronové sítě, pomocí samořízeného (self-supervized) přístupu, jež by dokázala efektivně extrahovat složky vstupních dat (FTIR spectrum), a která by posléze sloužila jako základ pro následnou finální neuronovou síť predikující cílovou proměnnou. Tímto dílčím cílem se položí také základ pro využití sítě pro hodnocení dalších parametrů piva, jako je celková koncentrace polyfenolů a hořkost piva, případně do budoucna mnoho dalších.

Klíčová slova

artificial intelligencedeep neural networkbeerflavor stabilityinfrared spetroscopyquality control

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Technologická agentura ČR

  • Program

    TREND

  • Veřejná soutěž

    TREND 3 (STA02020FW030)

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    FW03010440 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Prediction of sensory stability of beer by infrared spectroscopy and artificial intelligence

  • Anotace anglicky

    The main aim of the project is a development of an efficient and universal tool for fast evaluation (prediction) of sensory stability of beer by infrared spectroscopy and artificial intelligence through deep neural networks. The partial goal of the project is creation of a functional convolutional neural network, by self-supervised approach, allowing effective extraction of input data (FTIR spectra) components which will serve as a base for successive neural network for target variable prediction. This partial goal will also lay the basis for the use of the network for the evaluation of other beer parameters, such as total polyphenol concentration and bitterness, and possibly many more in the future.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    VV - Experimentální vývoj

  • OECD FORD - hlavní obor

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - vedlejší obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    10201 - Computer sciences, information science, bioinformathics (hardware development to be 2.2, social aspect to be 5.8)

  • CEP - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    AF - Dokumentace, knihovnictví, práce s informacemi
    BC - Teorie a systémy řízení
    BD - Teorie informace
    CB - Analytická chemie, separace
    GM - Potravinářství
    IN - Informatika

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Hlavním cílem projektu byl vývoj účinného a univerzálního nástroje pro rychlé hodnocenı́ (predikci) senzorické stability piva pomocı́ infračervené spektroskopie s Fourierovou transformacı́ a umělé inteligence prostřednictvím hlubokých neuronových sítí. Oponentní komise se shodla, že cíle projektu i výsledky projektu byly dosaženy v souladu se Smlouvou o poskytnutí podpory, proto lze konstatovat, že projekt uspěl podle zadání.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2021

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2024

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    28. 2. 2024

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-TA0-FW-U

  • Datum dodání záznamu

    23. 6. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    8 000 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 791 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    5 209 tis. Kč