Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikroorganizmy jako zdroje esenciálních mastných kyselin se zaměřením na extremofilní kmeny

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 18 (SGA0201400001)

  • Hlavní účastníci

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Univerzita Karlova / Přírodovědecká fakulta<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    14-00227S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Microorganisms as a source of essential fatty acids with focus on extremophile strains

  • Anotace anglicky

    Microbial „single cell oils“ (SCO contain triacylglycerols (TAG) which are becoming potentially important sources of essential fatty acids (EFA). We shall analyze SCO obtained by cultivating algae, yeasts and bacteria in terms of the positional and optical isomerism, content and spectrum of double bonds, and hence chemical and nutritional properties. The analysis will include LC-MS/APCI (liquid chromatography-mass spectrometry/chemical ionization at atmospheric pressure) and LC-MS/ESI (electrospray ionization) with positive or negative ionization. This should results in (a) finding SCO potentially useful as EFA sources, and (b) finding SCO containing unusual fatty acids, especially nutritionally important unsaturated acids with 16 carbon atoms, both natural and prepared by a precursor-direct biosynthesis. Extremophilic microorganisms producing these PUFAs, which can serve as especially promising sources of these fatty acids, can thus become a valuable source of dietary EFA.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt byl řešen podle schváleného plánu časového harmonogramu a všechny hlavní cíle byly splněny. Celkem bylo publikováno 27 prací v zahraničních časopisech a převážně byly dedikováno výhradně tomuto projektu; dále byl podán 1 národní patent. Vzhledem k mimořádnému počtu publikací lze hodnotit projekt jako vynikající.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2014

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2016

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    4. 5. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP17-GA0-GA-U/03:1

  • Datum dodání záznamu

    28. 6. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    6 128 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    6 128 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč