Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza složení triacylglycerolů a dalších lipidů v mikrobiálních olejích a tucích důležitých pro výživu.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 14 (SGA02011GA-ST)

  • Hlavní účastníci

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta technologie ochrany prostředí

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    P503-11-0215

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Analysis of the composition of triacylglycerols and other lipids in nutritionally important microbial oils and fats.

  • Anotace anglicky

    Algae, yeasts and molds produce single cell oils (SCO) containing as the main components triacylglycerols (TGs), which are important sources of gamma-linolenic acid and other unusual polyene acids important for the nutrition of both humans and animals. The project aims at analyzing for the first time SCO for their content and spectrum of intact TGs. TGs differ in acyl lengths, number and positions of double bonds, stereochemical position and cis/trans isomerism, forming an enormous number of isomers differing profoundly in their properties and nutritional value. HPLC separation will be optimized using several columns in series to achieve the highest separation selectivity. The analysis will be performed by LC-MS-APCI (mass spectrometry atmospheric pressure chemical ionization). For TGs containing unusual or new fatty acids, the chromatographic peaks will be preparatively isolated and identified by NMR. The method will be used for the analysis of a wide range of natural samples, namely (a) SCO important in nutrition, (b) SCO containing unusual fatty acids with an odd number of carbon atoms, very long-chain fatty acids, unusual positions of double bonds, and/or branched alkyls.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Řešitelé projektu vyvinuli LC-MS/MS metody pro identifikaci a stanovení regioisomerů a enantiomerů triacylglycerolů. Tyto metody pak aplikovali pro charakterizaci mikroorganismů, produktů mikrobiálních procesů i pro studium těchto procesů. Výsledky výzkumu, který přesahuje od základního až k aplikovanému výzkumu, jsou dokumentovány v 26 článcích s IF od 0.791 do 4.494.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2011

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2015

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    26. 5. 2015

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP16-GA0-GA-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    25. 9. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    6 000 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    6 000 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč