Analýza složení triacylglycerolů a dalších lipidů v mikrobiálních olejích a tucích důležitých pro výživu.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 14 (SGA02011GA-ST)
Hlavní účastníci
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta technologie ochrany prostředí
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
P503-11-0215
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Analysis of the composition of triacylglycerols and other lipids in nutritionally important microbial oils and fats.
Anotace anglicky
Algae, yeasts and molds produce single cell oils (SCO) containing as the main components triacylglycerols (TGs), which are important sources of gamma-linolenic acid and other unusual polyene acids important for the nutrition of both humans and animals. The project aims at analyzing for the first time SCO for their content and spectrum of intact TGs. TGs differ in acyl lengths, number and positions of double bonds, stereochemical position and cis/trans isomerism, forming an enormous number of isomers differing profoundly in their properties and nutritional value. HPLC separation will be optimized using several columns in series to achieve the highest separation selectivity. The analysis will be performed by LC-MS-APCI (mass spectrometry atmospheric pressure chemical ionization). For TGs containing unusual or new fatty acids, the chromatographic peaks will be preparatively isolated and identified by NMR. The method will be used for the analysis of a wide range of natural samples, namely (a) SCO important in nutrition, (b) SCO containing unusual fatty acids with an odd number of carbon atoms, very long-chain fatty acids, unusual positions of double bonds, and/or branched alkyls.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Řešitelé projektu vyvinuli LC-MS/MS metody pro identifikaci a stanovení regioisomerů a enantiomerů triacylglycerolů. Tyto metody pak aplikovali pro charakterizaci mikroorganismů, produktů mikrobiálních procesů i pro studium těchto procesů. Výsledky výzkumu, který přesahuje od základního až k aplikovanému výzkumu, jsou dokumentovány v 26 článcích s IF od 0.791 do 4.494.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2011
Ukončení řešení
31. 12. 2015
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
26. 5. 2015
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP16-GA0-GA-U/01:1
Datum dodání záznamu
25. 9. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
6 000 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
6 000 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč