Studie sensoricky významných peptidů odvozených od kaseinu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Study of sensory active peptides derived from casein
Anotace anglicky
The project is focused on studying the proteolysis of phosphoproteins in the degradation of caseins during cheese ripening. Some sensory active peptides from various sorts of ripening cheeses will be isolated and characterized. The hypothesis that phosphatases may be involved in the mechanism of casein proteolysis will be verified as well. The presence of single phosphopeptides during cheese ripening will be studied by means of electrophoretic techniques. From technological point of view it is importantto find relations between presence of phosphoproteins and final sensory quality of mature cheeses. Special attention will also be paid to the content of single phosphopeptides in hard an mould cheeses with relations to changes of aid phosphatase activity. The correlations between acid phosphatase activity in cheese, phosphopeptide content and final sensory qquality will be investigated using statistic analysis methods.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
CE - Biochemie
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byla získána řada nových empirických údajů o fosfetusové aktivitě a obsahu peptidových štěpů při zrání vybraných čerstvých sýrů. I když jednoznačný důkaz stále chybí, zdá se, že aktivita sledovaného enzymu ovlivňuje průběh proteolýzy a v důsledku toho i
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 1998
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
1 358 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 273 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč