Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studie sensoricky významných peptidů odvozených od kaseinu

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Study of sensory active peptides derived from casein

  • Anotace anglicky

    The project is focused on studying the proteolysis of phosphoproteins in the degradation of caseins during cheese ripening. Some sensory active peptides from various sorts of ripening cheeses will be isolated and characterized. The hypothesis that phosphatases may be involved in the mechanism of casein proteolysis will be verified as well. The presence of single phosphopeptides during cheese ripening will be studied by means of electrophoretic techniques. From technological point of view it is importantto find relations between presence of phosphoproteins and final sensory quality of mature cheeses. Special attention will also be paid to the content of single phosphopeptides in hard an mould cheeses with relations to changes of aid phosphatase activity. The correlations between acid phosphatase activity in cheese, phosphopeptide content and final sensory qquality will be investigated using statistic analysis methods.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    CE - Biochemie

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Byla získána řada nových empirických údajů o fosfetusové aktivitě a obsahu peptidových štěpů při zrání vybraných čerstvých sýrů. I když jednoznačný důkaz stále chybí, zdá se, že aktivita sledovaného enzymu ovlivňuje průběh proteolýzy a v důsledku toho i

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1996

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1998

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 358 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 273 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč