Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antikaseinové imunochemické sondy ke kontrole termického a proteolytického ošetření mléka

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Anticasein immunochemical probes for monitoring thermal and proteolytic treatment of milk

  • Anotace anglicky

    Simple, sensitive and cheap ELISA techniques will be developed for determination of native and thermally/proteolytically modified caseins in milk and milk products. Alpha-casein, beta-casein, kappa-casein, and total casein will be isolated from raw milkand from heat-treated one. Conjugates of short casein peptides with suitable proteins will be synthesized. Polyclonal antibodies against all above mentioned antigens (caseins and at least 4 peptides) will be prepared and ELISAs will be developed and optimised. Using these ELISAs, effect of thermal and/or proteolytic treatments on immunoreactivity of caseins will be tested. If necessary, changes in casein structure should be studied by optical, electrophoretic or chromatographic techniques. The most suitable ELISAs will be used for monitoring thermal and proteolytic changes in casein structure, with the aim of: assessing quality parameter of milk, UHT-milk, discriminating between milk heat-treated by different way, discriminating between milk powder

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    CE - Biochemie

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Záměry projektu splněny, výsledky prezentovány ve 4 publikacích (dvakrát v neimpaktovaném časopise, dále v Ital.J.Food Sci - IF=0,8 a v Chem.listech). Čerpání finančních prostředků v souladu s plánem a pravidly GAČR. Vzhledem k nízkým finančním nákladům

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1999

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2001

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3

  • Datum dodání záznamu

    1. 4. 2003

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 043 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    973 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    255 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč