Antikaseinové imunochemické sondy ke kontrole termického a proteolytického ošetření mléka
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Anticasein immunochemical probes for monitoring thermal and proteolytic treatment of milk
Anotace anglicky
Simple, sensitive and cheap ELISA techniques will be developed for determination of native and thermally/proteolytically modified caseins in milk and milk products. Alpha-casein, beta-casein, kappa-casein, and total casein will be isolated from raw milkand from heat-treated one. Conjugates of short casein peptides with suitable proteins will be synthesized. Polyclonal antibodies against all above mentioned antigens (caseins and at least 4 peptides) will be prepared and ELISAs will be developed and optimised. Using these ELISAs, effect of thermal and/or proteolytic treatments on immunoreactivity of caseins will be tested. If necessary, changes in casein structure should be studied by optical, electrophoretic or chromatographic techniques. The most suitable ELISAs will be used for monitoring thermal and proteolytic changes in casein structure, with the aim of: assessing quality parameter of milk, UHT-milk, discriminating between milk heat-treated by different way, discriminating between milk powder
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
CE - Biochemie
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Záměry projektu splněny, výsledky prezentovány ve 4 publikacích (dvakrát v neimpaktovaném časopise, dále v Ital.J.Food Sci - IF=0,8 a v Chem.listech). Čerpání finančních prostředků v souladu s plánem a pravidly GAČR. Vzhledem k nízkým finančním nákladům
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1999
Ukončení řešení
1. 1. 2001
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Datum dodání záznamu
1. 4. 2003
Finance
Celkové uznané náklady
1 043 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
973 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
255 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč