Interakce polyfenolových antioxidantů s cerálním škrobem a proteiny za podmínek extruze
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
SGA0202500001
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
25-16506S
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Interaction of polyphenol antioxidants with cereal starch and proteins under extrusion conditions
Anotace anglicky
Extrusion is a method of processing cereal flour/starch that combines pressure cooking and kneading. During this process, the structure of the cereal macromolecules is significantly altered and they may also interact with polyphenol antioxidants. The aim of project is to study the macromolecular complexes prepared by extrusion of model cereal mixtures with the addition of various phenolic substances and plant phenolic extracts. The research will mainly focus on the structural changes of starch and proteins, which will be studied using a set of modern methods such as FTIR, NMR, XRD, UHPLC DAD/RID/FD/MS, etc. In the next part, the impact of the changes in molecular structure on the biophysicochemical properties of cereal macromolecules (antioxidant activity, gelatinization temperature of starch, water absorption capacity, capability to form enzyme resistant or, on the contrary, accessible complexes etc.) will be investigated. The last stage of the project will be dedicated to the study of the enzymatic degradability, digestibility and fermentability of extrudes rich in polyphenols.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
OECD FORD - hlavní obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
OECD FORD - vedlejší obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
EI - Biotechnologie a bionika<br>GM - Potravinářství
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2025
Ukončení řešení
31. 12. 2027
Poslední stav řešení
Z - Začínající víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP25-GA0-GA-R
Datum dodání záznamu
7. 4. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
13 073 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 345 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
632 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
96 tis. Kč