Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interakce polyfenolových antioxidantů s cerálním škrobem a proteiny za podmínek extruze

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    SGA0202500001

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    25-16506S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Interaction of polyphenol antioxidants with cereal starch and proteins under extrusion conditions

  • Anotace anglicky

    Extrusion is a method of processing cereal flour/starch that combines pressure cooking and kneading. During this process, the structure of the cereal macromolecules is significantly altered and they may also interact with polyphenol antioxidants. The aim of project is to study the macromolecular complexes prepared by extrusion of model cereal mixtures with the addition of various phenolic substances and plant phenolic extracts. The research will mainly focus on the structural changes of starch and proteins, which will be studied using a set of modern methods such as FTIR, NMR, XRD, UHPLC DAD/RID/FD/MS, etc. In the next part, the impact of the changes in molecular structure on the biophysicochemical properties of cereal macromolecules (antioxidant activity, gelatinization temperature of starch, water absorption capacity, capability to form enzyme resistant or, on the contrary, accessible complexes etc.) will be investigated. The last stage of the project will be dedicated to the study of the enzymatic degradability, digestibility and fermentability of extrudes rich in polyphenols.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

  • OECD FORD - vedlejší obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    EI - Biotechnologie a bionika<br>GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2025

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2027

  • Poslední stav řešení

    Z - Začínající víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-GA0-GA-R

  • Datum dodání záznamu

    7. 4. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    13 073 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    12 345 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    632 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    96 tis. Kč