Vliv věku, pohlaví, intenzity růstu a složení krmné dávky na obsah cholesterolu a mastných kyselin v krůtím mase
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)
Hlavní účastníci
Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Effect of age, sex, growth intensity and diet composition on cholesterol and fatty acids content in turkey meat
Anotace anglicky
The data regarding the content of cholesterol and nutritive significant fatty acids in foods of animal origin are often based on inadequate analytical methods. There is a need of the uniform standardized analytical procedure of cholesterol extraction anddetermination, because the data obtained by different procedures differ more than by one order. This statement regards also the poultry meat. The ratio of physiologically significant n3 and n6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) is far from being optimalin poultry meat and the average cholesterol content is relatively high. The attempts to change the fatty acid ratio or to decrease cholesterol content in poultry tissues by manipulating the diet composition have been carried out mostly in broiler chickens. The possibilities to influence the composition of the lipid fraction of turkey meat are insufficiently surveyed from this viewpoint. Moreover, the data concerning the effect of age, sex and the growth intensity on the composition of the lipid
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
1. Při stoupajícím trendu spotřeby krůtího masa byly získány důležité údaje o možném ovlivnění jeho nutriční (cholesterol, PUFA) a senzorické jakosti. 2. Výsledky řešení jsou adekvátní zadanému cíli. 3. Na řešení participovali tři doktorandi a dva studen
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2000
Ukončení řešení
1. 1. 2002
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2003/GA0/GA03GA/U/N/9:7
Datum dodání záznamu
19. 5. 2008
Finance
Celkové uznané náklady
2 077 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 657 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč