Použití kapilární elektroforesy pro analýzu bioaktivních látek v potravinách
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Application of capillary electrophoresis for analysis of bioactive compounds in food
Anotace anglicky
The objectives of the current proposal are to develop capillary electrophoresis methods for the determination of selected (plant, animal, microbial) bioactive compounds in food. On-line coupled capillary isotachophoresis with capillary zoneelectrophoresis and capillary isotachophoresis (one- or two-dimensional) will be applied for this purpose. An employment of scanning UV-VIS detector (200 - 600 nm) considerably extends applicability of the technique of question. Advantages of thetechnique are as follows: high sensitivity, high analysis repeatability, minimal sample treatment, low running costs and use of inland production instruments. Developed methods will be continuously published. At the end of the project the file ofdeveloped methods will be edited which may help to food producers, state supervisors and the other institutes in routine as well as special analyses. The co-operation of Czech Agricultural and Food Inspection and Central Customs Technical Laboratory on
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - vedlejší obor
CG - Elektrochemie
CEP - další vedlejší obor
GM - Potravinářství
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu byl vývoj a ověření metod elektroforetického stanovení vybraných bioaktivních látek v potravinách. Při vývoji metod byly aplikovány techniky jednorozměrné (CITP) a dvourozměrné kapilární isotachoforesy (2D-CITP) a kombinace kapilární isota
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2003
Ukončení řešení
1. 1. 2005
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP06-GA0-GA-U/07:6
Datum dodání záznamu
15. 1. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
990 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
990 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč