Využití kapilární isotachoforesy v analýze potravin
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Application of capillary isotachophoresis in food analysis
Anotace anglicky
The objectives of the current proposal are to develop and validate capillary isotachophoresis method for the determination of selected compounds in foods. One- and/or two-dimensional capillary isotachophoresis and capillary zone electrophoresis on-line coupled with capillary isotachophoresis will be applied for this purpose. Advantages of the these techniques are as follows: high analysis repeatability, high sensitivity, minimal sample treatment, low running costs and use of inland production instruments. In consequences with new food regulations the file of methods will be edited. It may help to food producers, state supervisors and the other institutes in routine as well as special analyses. The co-operation of Czech Agricultural and Food Inspectionand Central Customs Technical Laboratory on the proposed project gives to it broader meaning.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - vedlejší obor
CG - Elektrochemie
CEP - další vedlejší obor
GM - Potravinářství
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly vyvinuty a ověřeny metody isotachoforetického stanovení vybraných látek v potravinách (fumarové kyseliny v jablečném džusu, kreatininu v masných výrobcích, rutinu v pohance aj). Cíle projektu byly splněny. Velmi dobré jsou publikační výstupy v mezi
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1999
Ukončení řešení
1. 1. 2001
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Datum dodání záznamu
1. 4. 2003
Finance
Celkové uznané náklady
450 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
450 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč