Prooxidanty a antioxdianty v potravinách rostlinného původu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 9 (SGA02006GA-ST)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
525/06/0268
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Prooxidants and antioxidants in food of plant origin
Anotace anglicky
It is generally known that the health of population can be influenced by composition of human nutrition. Prooxidants (e.g. reactive oxygen species, reactive nitrogen species, radicals) and natural antioxidants (e.g. polyphenols, vitamin C) belong to those components that have negative and positive effect, respectively. Prooxidants are associated with many age-realated degenerative diseases while antioxidants neutralize their negative effects. Evaluation of content of both components in food has a risingimportance. The aim of the project is as follows:selection of suitable method(s) for the evaluation of prooxidant and antioxidant capacity of raw material and foodstuffs of plant origin (vegetable, fruit)study of contribution of individual chemical components and groups of substances on the total pro-oxidant and antioxidant capacitystudy of impact of technological procedures on prooxidant and antioxidant properties of food of plant origin
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu bylo vypracování a porovnání metod pro stanovení antioxidační a prooxidační kapacity potravin rostlinného původu a zhodnocení vlivu technologických postupů na antioxidační vlastnosti produktů. Celkem byly aplikovány čtyři metody pro zjiště
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2006
Ukončení řešení
31. 12. 2008
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 4. 2008
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP09-GA0-GA-U/02:2
Datum dodání záznamu
22. 10. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
1 205 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 205 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč