Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stopové prvky a jejich ligandy v potravinách a potravinových surovinách

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 10 (SGA02007GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    525/07/0903

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Trace elements and their binding compounds in food and crops

  • Anotace anglicky

    The proposed project is focused on the investigation of trace elements (Cd, Co, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni and Zn) and their ligands in the main food commodities of plant origin (especially legumes and cereals). Changes of trace elements contents and speciationduring growth in different parts of the plant (roots, leaves, seeds) will be examined. The analyses should disclose changes of trace elements distribution among various metal-binding compounds. Alterations of trace elements speciation in food occurring as a result of  in vitro enzyme hydrolysis under simulated gastrointestinal conditions will be examined. Several chromatographic techniques (size exclusion, reversed phase, immobilized metal affinity chromatography) combined with mass spectrometry (ICP-MS, MALDI-MS and ESI-MS) are to be used as methods of element species quantification and ligands fractionation, purification and identification. Evaluation of trace elements species stability and more precise estimation of trace elements

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Hlavní cíle projektu leží ve dvou rovinách. V&nbsp;rovině dalšího rozvoje metodiky speciační analýzy stopových prvků a výzkumu jejich ligandů byla vyvinuta a validována metodika dvoustupňové separace rozpustných peptidových ligandů stopových prvků z&nbs?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2007

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2010

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    16. 4. 2010

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP11-GA0-GA-U/03:3

  • Datum dodání záznamu

    9. 2. 2015

Finance

  • Celkové uznané náklady

    3 520 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    3 520 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč