Vypracování kritérií pro určování čerstvosti konzumních vajec
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Elaboration of criteria for the prediction of freshness of eggs
Anotace anglicky
Unambiguous method for the determination of freshness and quality of eggs exists. Most up to now used criteria have an empirical or semiempirical character and include parameters such as weight, specific density, yolk or white index, Haugh unit, viscosity, pH changes and others. All these methods are strongly influenced by many factors and do not give satisfactory results. Research activities in this fields focus now on better measurable criteria which are in better relation with the quality andfreshness of eggs. The aim of this project is an elaboration of new suitable methods for the determination of freshness and quality of eggs which allow to follow the changes of quality during storage. For this purpose the modern instrumental methods ofanalysis,especially GC/MS based on a purge and trap technique will be used. This method allows concentration and subsequent determination of compounds occurring in very low concentrations. Besides volatile compounds further criteria such as sensory qual
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Řešení projektu přineslo pokrok v hodnocení kvality čerstvých vajec. Uplatnění výsledků řešení je jednak v rovině výzkumu a vývoje (metodická část), jednak v praxi (např. v kontrolních laboratořích). Zklamáním je prezentace výsledků pohybující se pouze n
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1999
Ukončení řešení
1. 1. 2001
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Datum dodání záznamu
1. 4. 2003
Finance
Celkové uznané náklady
1 561 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 213 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
999 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč