Vývoj metod k posouzení autenticity potravinářských výrobků s podílem vajec
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Postdoktorandské granty
Veřejná soutěž
Postdoktorandské granty 2 (SGA02002GA-PD)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Development of methods for evaluation of authenticity of food products with egg content
Anotace anglicky
This project is dealing with the development and confirmation of analytical methods for the evaluation of authenticity of food products with egg content (egg bakery products, egg pastas, egg liqueurs, mayonnaises and dressings). The development ofprocedures to evaluate authenticity of egg products is necessary. Similarly as in other food commodities the Czech food law does not give any obligatory criteria and analytical methods to evaluate the authenticity of food products containing eggs. It ispossible, based on the literature search, to find and choose typical chemical markers (compounds) suitable for identification and determination of egg white, egg yolk and whole eggs in matrixes. The set of analytical procedures will be prepared for everyselectedcriterion (cholesterol, phosphor, fatty acids, proteins). The main objective of the project is to elaborate and validate those methods (routine methods, chromatographic, electrophoretic and spectrophotometric methods). Expected results of the
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
V rámci řešení projektu bylo vypracována a ověřena metodika posouzení vaječného podílu ve vybraných komoditách založená na využití celkem šesti charakteristických markerů vaječné hmoty (cholesterol, tuk, masné kyseliny, lysozym, celkové vaječné bílkoviny
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2002
Ukončení řešení
1. 1. 2004
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2005/GA0/GA05GP/U/N/A:8
Datum dodání záznamu
23. 7. 2008
Finance
Celkové uznané náklady
874 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
714 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
160 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč