Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kondenzované anthokyaniny - analýza, příprava, (bio)transformace a možnosti využití

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 13 (SGA02010GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    P206-10-0625

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Condensed anthocyanins - analysis, preparation, (bio)transformation and potential of use

  • Anotace anglicky

    Condensed anthocyanin pigments (CAPs) are formed by reactions of anthocyanins with small molecules (e.g. pyruvic acid and acetaldehyde) and condensation with polyphenols. These reactions take place during production and storage of wine. During wine ageing the content of CAP is significantly increased. Although a number of CAPs was identified their properties have not been studied yet. Considering their structure, however, the use of CAPs in food industry and medicine can be expected. Proposed project isfocused on the fractionation of CAPs from wine and consequent on the study of their properties. Isolated pigments will be analytically characterized and used as standards for analysis of wine using hyphenation of microcolumn chromatography with mass spectrometry. Measurement of dissociation constants and distribution coefficients will be performed for the determination of properties in solution and upon interaction with cell membrane. Combination of electrochemical cell with MS will be used to study ofCAPs´ oxidation. Biotransformation of CAPs after incubation with selected cell lines will be studied. Optimal analytical procedures will be used to monitor the effect of technology on the CAPs profile in wine.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10403 - Physical chemistry<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt přináší řadu informací významných pro vinařství a potravinářství obecně. Poskytuje nová řešení v oblasti klasifikace odrůd červených vín. Závěrečná karta poskytuje všechny důležité údaje. Výstupy jsou přiměřené době řešení. Finanční prostředky b?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2010

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2012

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    1. 4. 2012

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP13-GA0-GA-U/02:3

  • Datum dodání záznamu

    17. 5. 2016

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 080 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 080 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč