Kondenzované anthokyaniny - analýza, příprava, (bio)transformace a možnosti využití
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 13 (SGA02010GA-ST)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
P206-10-0625
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Condensed anthocyanins - analysis, preparation, (bio)transformation and potential of use
Anotace anglicky
Condensed anthocyanin pigments (CAPs) are formed by reactions of anthocyanins with small molecules (e.g. pyruvic acid and acetaldehyde) and condensation with polyphenols. These reactions take place during production and storage of wine. During wine ageing the content of CAP is significantly increased. Although a number of CAPs was identified their properties have not been studied yet. Considering their structure, however, the use of CAPs in food industry and medicine can be expected. Proposed project isfocused on the fractionation of CAPs from wine and consequent on the study of their properties. Isolated pigments will be analytically characterized and used as standards for analysis of wine using hyphenation of microcolumn chromatography with mass spectrometry. Measurement of dissociation constants and distribution coefficients will be performed for the determination of properties in solution and upon interaction with cell membrane. Combination of electrochemical cell with MS will be used to study ofCAPs´ oxidation. Biotransformation of CAPs after incubation with selected cell lines will be studied. Optimal analytical procedures will be used to monitor the effect of technology on the CAPs profile in wine.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10403 - Physical chemistry<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt přináší řadu informací významných pro vinařství a potravinářství obecně. Poskytuje nová řešení v oblasti klasifikace odrůd červených vín. Závěrečná karta poskytuje všechny důležité údaje. Výstupy jsou přiměřené době řešení. Finanční prostředky b?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2010
Ukončení řešení
31. 12. 2012
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
1. 4. 2012
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP13-GA0-GA-U/02:3
Datum dodání záznamu
17. 5. 2016
Finance
Celkové uznané náklady
2 080 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 080 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč