Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium interakcí obsahových složek nealkoholických nápojů s regulačními dráhami metabolismu léčiv a karcinogeneze

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 13 (SGA02010GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    P503-10-0579

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Study of potential interaction of constituents of non-alcoholic beverages with signaling pathways involved in drug metabolism and carcinogenesis

  • Anotace anglicky

    Man is continually exposed to a variety of chemical compounds, out of which the majority originates from food. Many chemicals have the capacity to activate xenoreceptors, i.e. aryl hydrocarbon receptor (AhR) and pregnane X receptor (PXR) and in turn to induce the expression of xenobiotic-metabolizing enzymes. This results in the alteration of drug metabolism (drug interactions), perturbation of intermediary metabolism (lipids, saccharides) and activation of procarcinogens to ultimate carcinogens. The aim of the project is to examine the effects of the constituents of non-alcoholic beverages on AhR and PXR activities. Gene reporter assays, RT-PCR, immunoblotting and HPLC techniques will be used. The outputs of the projects are: (i) validated methods fortesting non-alcoholic beverages components on AhR and PXR activities; (ii) publication of the data; (iii) results available for public at web page. The asset of the project is the improvement of food safety and quality with regard to the prevention of drug interactions, cardiovascular diseases and chemically induced cancers.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • CEP - další vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30104 - Pharmacology and pharmacy

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt řešen velmi kvalitně a podle plánu. Údaje adekvtně popsány. Publikovaná data mohou být využita při hodnocení rizika fenolických složek nealkoholických nápojů. V projektu byla zapojena řada studentů. Výstupy: 19 originálních prací, 1 kapitola v k?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2010

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2012

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    1. 4. 2012

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP13-GA0-GA-U/02:3

  • Datum dodání záznamu

    17. 5. 2016

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 877 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 877 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč