Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interakce esenciálních olejů z kulinářských koření a bylin s endokrinními a detoxikačními signálními drahami.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 21 (SGA0201700001)

  • Hlavní účastníci

    Univerzita Palackého v Olomouci / Přírodovědecká fakulta

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    17-02718S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    INTERACTIONS OF ESSENTIAL OILS FROM CULINARY SPICES AND HERBS WITH ENDOCRINE AND DETOXICATION SIGNALLING PATHWAYS

  • Anotace anglicky

    Food-born chemicals interact with hormonal and detoxication pathways in man, which may result in endocrine disruption and food-drug interactions. These interactions involve nuclear receptors, steroid receptors and xenoreceptors, as key regulators of genes controlling detoxication and hormonal homeostasis. Several components of some essential oils from culinary herbs and spices were examined for their effects against soluble receptors, but the literary data are rather isolated and lacking consistency and complexity. Therefore, we aim to study the effects of 20-30 essential oils on transcriptional activities and functions of receptors AhR, PXR, CAR, GR, AR, VDR and TR in human hepatocytes and cell lines. Exposure of receptors to multicomponent mixtures may result in unexpected effects, which is underpinned by recent discovery of a phenomenon called the “formation of a supramolecular ligand” described for combined effects of estrogens and pesticides on PXR. Given the exposure to herbs and spices occurs on daily basis the data may have implications in human health and food safety.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30104 - Pharmacology and pharmacy

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt sledoval možné receptorové interakce složek esenciálních olejů pomocí in vitro testů, kdy celkově bylo testováno 31 nejběžněji používaných olejů. U několika olejů byly nalezeny zejména antagonistické efekty (androgenní a glukokortikoidní receptory) Na druhou stranu některá terpeny v olejích vykázaly parciální agonistickou aktivitu vůči aryl-hydrogen receptoru.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2017

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2019

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    6. 5. 2019

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP20-GA0-GA-U/02:1

  • Datum dodání záznamu

    23. 7. 2020

Finance

  • Celkové uznané náklady

    4 888 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 800 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    88 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč