Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genotypová a fenotypová charakterizace bakterií rodu Cronobacter izolovaných z potravin a životního prostředí

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Postdoktorandské granty

  • Veřejná soutěž

    Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    P503-12-P704

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Genotypic and phenotypic characterization of bacteria from genus Cronobacter isolated from food and environment

  • Anotace anglicky

    Bacteria of genus Cronobacter are opportunistic pathogens and are mostly associated with life-threatening infections in neonates. Cronobacter species, formerly known as Enterobacter sakazaki, have been classified into a new genus quite recently and muchwork has yet to be completed to better understand this unique group of organisms. Next to the reliable detection, accurate identification and characterization are paramount with respect to food and environment. The objectives of this study will be the observation of both, the phenotypic and genotypic, characteristics of verified collection strains and obtained isolates using modern methods e. g. presence of genes for lipopolysaccharide production (molecular biology techniques), the protein mass profiles(mass spectrometry). The relationship between isolates characteristics (e.g. species classification, serotype) and their source will be estimated and the distribution of Cronobacter species within genus Cronobacter in the environment/foods will be monitored.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    V průběhu projektu se podařilo optimalizovat několik metod pro detekci kmenů bakterie Cronobacter a tyto metody byly aplikovány na reálné potravinové vzorky za pomocí zejména PCR metod s detekcí TRFLP a metody MALDI-TOF. Izolované kmeny byly charakteriz?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2012

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2014

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    31. 3. 2014

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP15-GA0-GP-U/02:2

  • Datum dodání záznamu

    6. 5. 2016

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 711 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 711 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč