Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
LTC20014

Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    INTER-EXCELLENCE

  • Veřejná soutěž

    SMSM2020LTC01

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    MSMT-21080/2020-8

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency.

  • Anotace anglicky

    The goal of the project is to identify and to select selenium-biotransforming strains of lactic acid bacteria (LAB), bifidobacteria and yeasts for development of selenium-enriched fermented products and other bioprocesses. The sub-goals are as follows: - Testing of selenium biotransformation capacity in strains of LAB, bifidobacteria and yeasts; their properties after selenium-enrichment: acid stress tolerance, antioxidant properties, their cytotoxicity and adhesion to the tissue cultures in vitro. - Selection of perspective strains for further applications. - Designing of dairy- or non-dairy- based fermented products using selenium-enriched bacterial strains and starter cultures and yeasts; their preparation on laboratory-scale.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    10606 - Microbiology

  • OECD FORD - vedlejší obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    10406 - Analytical chemistry

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    CB - Analytická chemie, separace<br>EE - Mikrobiologie, virologie<br>GM - Potravinářství

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Řešení projektu probíhalo dle plánu uvedeného v návrhu projektu. Za dobu řešení vzniklo celkem 23 výstupů, konkrétně, 5 publikačních výstupů typu Jimp (a další 2 v redakci), dále 2 užitné vzory, certifikovaná metodika, zorganizován byl workshop, podaná byla přihláška vynálezu a výsledky byly prezentovány na 11 mezinárodních konferencích. Všechny plánované cíle a výstupy byly splněny dle časového harmonogramu.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 6. 2020

  • Ukončení řešení

    15. 4. 2023

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    17. 2. 2023

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP24-MSM-LT-U

  • Datum dodání záznamu

    1. 7. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    3 453 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    3 453 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč