Bezpečné, senzoricky atraktivní tepelně zpracované potraviny z cereálií s nízkým obsahem asparaginu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
INTER-EXCELLENCE II
Veřejná soutěž
SMSM2022LU002
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
-
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Safe and tasty thermally processed foods prepared from low asparagine cereals
Anotace anglicky
1. Screening of free asparagine levels in grrains of wheat, spelt, rye, oat and selected pseudocereals (buckwheat, amaranth) and assessment of quality parameters. 2. Realization of field experiments and assessment of impact of agronomic practices aimed at lowering of free asparagine content in selected cereals and their optimization. 3. Characterization of metabolome changes in selected cereal cultivars as the result of agronomic conditions aimed at lowering of free asparagine content. 4. Investigation of free asparagine distribution in milling fractions and assessment of aroma origination in biscuits prepared from flour with lowered asparagine content. 5. Verification of vacuum baking potential to obtain tasty products with low acrylamide content. 6. Characterization of recombinant asparaginase and optimization of its production. 7. Development and validation of a biosensor applicable for a rapid screening of free asparagine in cereals and products of their processing by milling..
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
OECD FORD - vedlejší obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
OECD FORD - další vedlejší obor
10406 - Analytical chemistry
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
CB - Analytická chemie, separace<br>EI - Biotechnologie a bionika<br>GC - Pěstování rostlin, osevní postupy<br>GE - Šlechtění rostlin<br>GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 10. 2023
Ukončení řešení
30. 9. 2026
Poslední stav řešení
B - Běžící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
15. 2. 2024
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP24-MSM-LU-R
Datum dodání záznamu
19. 2. 2024
Finance
Celkové uznané náklady
7 433 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
7 433 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč