Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
LUC23140

Bezpečné, senzoricky atraktivní tepelně zpracované potraviny z cereálií s nízkým obsahem asparaginu

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    INTER-EXCELLENCE II

  • Veřejná soutěž

    SMSM2022LU002

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    -

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Safe and tasty thermally processed foods prepared from low asparagine cereals

  • Anotace anglicky

    1. Screening of free asparagine levels in grrains of wheat, spelt, rye, oat and selected pseudocereals (buckwheat, amaranth) and assessment of quality parameters. 2. Realization of field experiments and assessment of impact of agronomic practices aimed at lowering of free asparagine content in selected cereals and their optimization. 3. Characterization of metabolome changes in selected cereal cultivars as the result of agronomic conditions aimed at lowering of free asparagine content. 4. Investigation of free asparagine distribution in milling fractions and assessment of aroma origination in biscuits prepared from flour with lowered asparagine content. 5. Verification of vacuum baking potential to obtain tasty products with low acrylamide content. 6. Characterization of recombinant asparaginase and optimization of its production. 7. Development and validation of a biosensor applicable for a rapid screening of free asparagine in cereals and products of their processing by milling..

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - vedlejší obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    10406 - Analytical chemistry

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    CB - Analytická chemie, separace<br>EI - Biotechnologie a bionika<br>GC - Pěstování rostlin, osevní postupy<br>GE - Šlechtění rostlin<br>GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 10. 2023

  • Ukončení řešení

    30. 9. 2026

  • Poslední stav řešení

    B - Běžící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    15. 2. 2024

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP24-MSM-LU-R

  • Datum dodání záznamu

    19. 2. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    7 433 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    7 433 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč