Zlepšení nutričních, dietetických a senzorických vlastností tuzemských, zejména alternativních a maloobjemových, obilovin a jejich mlýnských produktů technologickými postupy s využitím fermentačních účinků bakterií mléčného kvašení
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Hlavní účastníci
Agrotest fyto, s.r.o.<br>IREKS ENZYMA s.r.o.<br>PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
46309/2012-MZE-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Improvement of nutritional, dietetic and sensory properties of domestic, alternative and small-scale cereals and their mill products by technological processes with use of fermentative effect of lactic acid bacteria.
Anotace anglicky
The aim of the project is to broaden the utilization of domestic, alternative and small-scale cereals and their mill products by application of new and innovative technological processes with utilization of lactic acid bacteria properties. Fermentation by lactic acid bacteria will result in the improvement of nutritional, dietetic and sensory properties of foods based on cereals. Production increase and assortment enlargement of safe, high-quality and sensory interesting cereal products for healthy nutrition of population will be the result of the project.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GE - Šlechtění rostlin
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt byl řešen v celém rozsahu vytyčených cílů a průběh byl důsledně dokumentován. Došlo k výběru sortimentu alternativních a maloobjemových plodin, výběru a charakterizaci kvasů pro využití v pekařských produktech a návrhům nových mlýnských a pekařských výrobků s vyšším nutričním benefitem pro spotřebitele. Je třeba zmínit finální výrobek Směs Antique, oceněný Potravinářskou komorou.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2012
Ukončení řešení
31. 12. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
8. 9. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
14 579 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 792 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 787 tis. Kč