Vývoj a in vivo testace účinků baktocereálních potravinových doplňků s perspektivním hypocholesterolemickým účinkem.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program II
Veřejná soutěž
SMZE2000II
Hlavní účastníci
Institut klinické a experimentální medicíny<br>Univerzita Karlova / 1. lékařská fakulta<br>Všeobecná fakultní nemocnice v Praze<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.<br>Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Development and in-vivo verification of effects of bactocereal food additives exhibiting perspective hypocholesterolemic effect.
Anotace anglicky
The project aiming at development and verification of a new bactocereal food additive with a hypocholesterolemic effect is based on the cooperation among the Food Research Institute Prague, Agricultural Research Institute Kroměříž, Ltd., Institute of Clinic and Experimental Medicine in Prague, 1st Faculty of Medicine, Charles University and the General Teaching Hospital in Prague. New hulless lines of spring barley with a high dietetic fibre content (particularly beta-glucans) will be tested and cultivated at the Agricultural Research Institute Kroměříž, Ltd. Variability of agronomic and quality parameters will be studied in order to achieve maximum values and desired stability of grain characteristics as an initial raw material. Possibilities of application of standard and new technologies for grain processing will be tested. The Food Research Institute will carry out laboratory experiments associated with selection and testing microorganism stability, development of its own food additive that is com
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - další vedlejší obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Projekt přináší kvalitní, v praxi dobře využitelná a aktuální doporučení.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2000
Ukončení řešení
1. 1. 2004
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2005
Finance
Celkové uznané náklady
3 948 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
3 937 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
84 tis. Kč