Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QD0183

Vývoj a in vivo testace účinků baktocereálních potravinových doplňků s perspektivním hypocholesterolemickým účinkem.

Cíle projektu

Projekt vývoje, testování a ověřování nového baktocereálního potravinového doplňku s hypocholesterolemickým účinkem je založen na spolupráci Výzkumného ústavu potravinářského Praha, Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž, s.r.o., Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, 1.lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž s.r.o. budou ověřeny a napěstovány nové bezpluché linie ječmene s vysokým obsahem rozpustné vlákniny - beta-glukanů, a bude sledována variabilita vlastností ječmene vzhledem k jeho dalšímu pěstování. Ve Výzkumném ústavu potravinářském budou prováděny laboratorní práce související s výběrem a ověřením stability mikroorganismů, dále vývoje vlastního preparátu složeného z mikroorganismů a vlákniny a jeho ověření in vitro. Připravovaný preparát je komplexem vybrané bakteriální starterové kultury (s optimálními vlastnostmi z hlediska rezistence vůči žlučovým kyselinám) a rozpustné vlákniny, tvořené beta-glukany (izolované

Klíčová slova

beta-glucans

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program II

  • Veřejná soutěž

    SMZE2000II

  • Hlavní účastníci

    Institut klinické a experimentální medicíny
    Univerzita Karlova / 1. lékařská fakulta
    Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
    Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Development and in-vivo verification of effects of bactocereal food additives exhibiting perspective hypocholesterolemic effect.

  • Anotace anglicky

    The project aiming at development and verification of a new bactocereal food additive with a hypocholesterolemic effect is based on the cooperation among the Food Research Institute Prague, Agricultural Research Institute Kroměříž, Ltd., Institute of Clinic and Experimental Medicine in Prague, 1st Faculty of Medicine, Charles University and the General Teaching Hospital in Prague. New hulless lines of spring barley with a high dietetic fibre content (particularly beta-glucans) will be tested and cultivated at the Agricultural Research Institute Kroměříž, Ltd. Variability of agronomic and quality parameters will be studied in order to achieve maximum values and desired stability of grain characteristics as an initial raw material. Possibilities of application of standard and new technologies for grain processing will be tested. The Food Research Institute will carry out laboratory experiments associated with selection and testing microorganism stability, development of its own food additive that is com

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • CEP - další vedlejší obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages
    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
    40105 - Horticulture, viticulture
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Projekt přináší kvalitní, v praxi dobře využitelná a aktuální doporučení.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2000

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2004

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2005

Finance

  • Celkové uznané náklady

    3 948 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    3 937 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    84 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

3 948 tis. Kč

Statní podpora

3 937 tis. Kč

99%


Poskytovatel

Ministerstvo zemědělství

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 01. 2000 - 01. 01. 2004