Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QD1023

Analýza glutenu (lepku) a sledování kvality bezlepkových potravin a surovin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program II

  • Veřejná soutěž

    Program II (SMZE2001_2_1)

  • Hlavní účastníci

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Sdružení celiaků České republiky hájící zájmy lidí,kteří jsou ze zdravotních důvodů nuceni dodržovat bezlepkovou dietu, o.s.<br>Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Analysis of gluten and quality monitoring of gluten - free raw materials and foods

  • Anotace anglicky

    The consistent monitoring of the gluten-free raw materials and food quality is the aim of the project. The conditions for the complex solution of the gluten-free diet will be formed. HPLC method and MALDI-TOF method for gluten analyses will be established. These methods are recommended as a comparative and supplementary method to the immunoenzymatic method. The specific monoclonal and polyclonal antibodies will bu prepared . Czech ELISA- test kit for the determination of gluten will be developed.Most ofCzech gluten-free foods will be analysed by Czech developed ELISA- test kit and commercial ELISA-test kits.The database of gluten-free raw materials and foods will be formed. The important information ( content of nutrients, content of gluten,name and adress of the producer, the composition of each product) will be published on Internet.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

    EC - Imunologie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30102 - Immunology

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu jsou významným přínosem pro celiaky, výrobce potravin a kontrolní orgány.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2001

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2005

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP06-MZE-QD-U/04:1

  • Datum dodání záznamu

    29. 6. 2006

Finance

  • Celkové uznané náklady

    4 940 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 940 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč