Analýza glutenu (lepku) a sledování kvality bezlepkových potravin a surovin
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program II
Veřejná soutěž
Program II (SMZE2001_2_1)
Hlavní účastníci
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Sdružení celiaků České republiky hájící zájmy lidí,kteří jsou ze zdravotních důvodů nuceni dodržovat bezlepkovou dietu, o.s.<br>Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Analysis of gluten and quality monitoring of gluten - free raw materials and foods
Anotace anglicky
The consistent monitoring of the gluten-free raw materials and food quality is the aim of the project. The conditions for the complex solution of the gluten-free diet will be formed. HPLC method and MALDI-TOF method for gluten analyses will be established. These methods are recommended as a comparative and supplementary method to the immunoenzymatic method. The specific monoclonal and polyclonal antibodies will bu prepared . Czech ELISA- test kit for the determination of gluten will be developed.Most ofCzech gluten-free foods will be analysed by Czech developed ELISA- test kit and commercial ELISA-test kits.The database of gluten-free raw materials and foods will be formed. The important information ( content of nutrients, content of gluten,name and adress of the producer, the composition of each product) will be published on Internet.
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
EC - Imunologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30102 - Immunology
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu jsou významným přínosem pro celiaky, výrobce potravin a kontrolní orgány.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2001
Ukončení řešení
1. 1. 2005
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP06-MZE-QD-U/04:1
Datum dodání záznamu
29. 6. 2006
Finance
Celkové uznané náklady
4 940 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 940 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč